Pitanje

GODISTE: 1983

MOJA DIJAGNOZA JE: Nemam posebnih tegoba- pritisak optimalan, slaba cirkulacija.Poseban problem je otok na nogama- stopala i zglobovi.

TEGOBE TRAJU: U ljetnjem periodu, poslednje dvije godine

INTERESUJE ME: Interesuje me način na koji mogu da se riješim tog otoka. Da li je to izazvano nemogućnošću izbacivanja viška tečnosti iz organizma? Smijem li koristiti neke preparate za izbacivanje tečnosti?

Odgovor

Najbolje bi bilo da odete na pregled kod kardiologa da pregleda periferne krvne sudove i srce. Kad možete lezite i noge podignite u vis, naslonite ih na zid da se olakša venskoj cirkulaciji vraćanje krvi u srce. Bilo bi dobro što više da se krećete ili da se bavite nekim sportom rekreativno, jer pokreti mišića potkolenice utiču na venske krvne sudove i limfotok u pokolenici i sprečavaju vraćanje krvi nazad. Za izbacivanje tečnosti iz organizma možete koristiti diuretike: brezu, kukuruznu svilu, zeleni čaj, kleku, zečiji trn… I masaža, kao i fizička aktivnost može biti korisna da se ubrza limfotok i odvođenje tečnosti iz nogu. Za stabilizaciju zidova krvnih sudova (da se spreči izlivanje tečnosti) koristi se divlji kesten , kokotac.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.