U fitoterapiji se koriste biljke za opšte zdravlje i vitalnost i za tretman pratećih hormonskih poremećaja. Biljke koje se tradicionlano smatraju korisnim za muškarce su žen-šen i testerasta palma (saw palmetto), a nekada i biljke sa hormonskim dejstvom kao što je crvena detelina.

Mada se obično žena stavlja u fokus kada par želi da dobije potomstvo, jednako često i muška neplodnost može biti uzrok problema pri začeću. Za povećanje muške plodnosti koriste se suplementi koji doprinose povećanju pokretljivosti sperme, brojnosti i kvalitetu. Najčešće se u ove svrhe koriste: vitamin E, cink, johimbe, koenzim Q10, žen-šen, arginin, fruktoza, L-karnitin.

Za ekstrakt astragalusa je potvrđeno da stimuliše pokretljivost sperme. Damiana, testerasta palma (saw palmetto) i johimbe poboljšavaju seksualnu funkciju kod muškaraca. Korejski ili kineski žen-šen se vekovima koristio za poboljšanje muške potencije. Kod velikog procenta muškaraca koji su ga koristili zabeleženo je povećano zadovoljstvo seksualnim životom. Žen-šen pomaže u pojačavanju i dužem održavanju erekcije, povećava libido, povećava nivo testosterona u krvi, pokretljivost i broj spermatozoida. U studiji koja je pratila muškarce koji su se lečili od neplodnosti i koristili žen-šen primećeno je povećanje nivoa testosterona i povećanje kvaliteta sperme. Žen-šen se primenjuje nekoliko nedelja pre nego što ispolji rezultate. Upotrebljavajte standardizovan ekstrakt koji sadrži 7% ginsenozida u dozi od 100mg dva puta dnevno, tokom dve do tri nedelje. Napravite pauzu tokom dve nedelje i zatim ponovite. Ako se ne pokažu nikakvi povoljni efekti u ovom periodu, prestanite sa upotrebom, jer verovatno neće ni imati efekta.

Patuljasta palma (Pygeum africanum) može da pomogne u slučajevima kada je uzrok neplodnosti smanjena sekrecija prostate. Patuljasta palma popravlja sekret prostate i strukturu semene tečnosti. Takođe, utiče na povećanje nivoa alkalne fosfataze (koja održava pH semene tečnosti) i proteina. Patuljasta palma je najefikasnija kada je aktivnost alkalne fosfataze smanjena, a nema dokaza o postojanju upale ili infekcije. Nestanak IgA iz semene tečnosti je dobar znak uspeha. U jednoj studiji, pacijenti koji uopšte nisu imali IgA u semenoj tečnosti zabeležili su povećanje aktivnosti alkalne fosfataze. Patuljasta palma takođe doprinosi poboljšanju erekcije i reguliše seksualnu funkciju.