Pitanje

Imam problem proširenih vena na nogama, ali je to kod mene nasledno. Pošto mi je posao u stojećem položaju, dodatno opterećujem svoje noge, pa mi nekad nateknu i bole me, a vene na nogama su sve izraženije. Kako da sprečim razvoj proširenih vena ?

Odgovor

Pošto imate predispoziciju za razvoj proširenih vena bilo bi dobro da usvojite naviku nošenja kompresionih čarapa. To su specijalne čarape koje vrše pritisak na venske krvne sudove i tako stimulišu vraćanje krvi u srce. Kompresione čarape postoje u različitim jačinama kompresije (stiskanja), a lekar Vam može precizno odrediti koje Vam trebaju. Ako možete dok sedite podignite noge na stolicu, ili dok ležite u vertikalni položaj, tako ćete rasteretiti vene (neće morati da se bore sa gravitacijom).

Divlji kesten se najčešće primenjuje za stabilizaciju i jačanje zidova krvnih sudova, čime se smanjuje mogućnost nastanka proširenih vena. Može da se koristi lokalno u vidu gela, ali je najefikasnije ako se kombinuje i oralna primena (ekstrakt, kapsule, tablete…). Može se koristiti i u kombinacijama sa borovnicom, kokocem, centelom, ginkom, bioflavonoidina…

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.