Imunostimulatori za sprečavanje malignih mutacija

Ćelije raka nastaju kada normalne ćelije našeg organizma dožive mutacije i postanu maligne, neograničeno se umnožavaju. Maligne ćelije nastaju svakodnevno u našim telima, ali se organizam uspešno bori protiv njih. Ovakve ćelije imuni sistem prepoznaje, obeležava i uništava. Naročito značajnu funkciju u ovom procesu imaju ćelije – tzv. prirodne ubice (natural killer). U slučaju da je imuni sistem oslabljen ili da je organizam izložen pojačanom uticaju štetnih materija, hemikalija, zračenja može se desiti da odbrambene ćelije ne uspeju da unište sve maligno transformisane ćelije. U ovom slučaju nastaju uslovi za razvoj raka.

Tkivo raka vodi zaseban život u odnosu na ostale organe u telu, troši im hranljive materije, iscrpljuje krvne sudove, raste i potiskuje druge organe i ometa njihov normalan rad. U slučaju da rak metastazira, tj. pređe i u druge udaljene sisteme organa, dolazi do sistemske opstrukcije, pri čemu su šanse za izlečenje značajno smajene.Maligne ćelije svakodnevno nastaju u našim telima i svakodnevno bivaju uništene. U stanjima pojačanog stresa, izloženosti zračenju, štetnim materijama, hemikalijama dolazi do slabljenja imunog sistema i tad nastaje prilika da povećan broj mutacija dovede do razvoja ćelija raka. Nasledni faktor igra značajnu ulogu, naime osobe u čijoj porodici je bio neki oblik raka imaju veće šanse da obole.
Prevencija je najbolji lek, uredan život, dovoljno sna, odmora, zdrava ishrana, kao i stvari koje postaju nedostižne: čist vazduh, hrana i voda, život u neozračenom prostoru (bez kompjutera, televizora, mobilnih telefona), hrana bez pesticida, herbicida, toksina i dr. potencijalno štetnih materija, čista životna sredina su preduslovi za smanjenje broja mutacija ćelija. Nažalost, savremeni čovek sve ovo teško može da izbegne. Sprečavanje nastanka oštećenja ćelija i mutacija može se postići povećanim unosom antioksidanasa, sredstava koja “popravljaju” mutirane molekule. Antioksidansi sprečavaju oštećenja brojnih molekula u organizmu, pa i DNK čijom mutacijom nastaju maligne ćelije. Vitamin E i C su moćni prirodni antioksidansi, koje je neophodno unositi u adekvatnim količinama. Bioflavonidi, kojima je naročito bogato citrusno voće (limun, narandža, grejpfrut) su vrlo korisni u antioksidativnoj zaštiti. Seme grožđa sadrži polifenole sa jakim antioksidativnim svojstvima. Beta glukani kojima su bogate gljive Reiši i Šitake su prirodni stimulatori povećanog stvaranja ćelija prirodnih ubica, koje uništavaju maligno transformisane ćelije.