Pod rastućom pretnjom širenja virusa izazivača gripa i prehlada, možda ste razmišljali šta bi moglo da vam pomogne u jačanju imuniteta. Ovih dana to je i najčešće postavljano pitanje u apotekama. Možda već uzimate neke multivitamine, šumeći vitamin C, propolis u kapima ili ehinaceu u kapsulama? U svakom slučaju želite da ojačate svoj imunitet i pripremite se za epidemiju gripa koju stalno najavljuju u medijima. Naročito se bojite za decu, jer znate da su oni posebno osetljivi pošto još nemaju izgrađen imunitet. Detetu dajete multivitaminski sirup ili kombinaciju propolisa, ehinacee, vitamina C i cinka, Todoxin ili nešto slično? I pitate se da li je to dovoljno i kako još možete povećati imunitet?

Šta dati deci za povećanje imuniteta?

I u školama i vrtićima se ovih dana apeluje da deca pojačaju imunitet. Savetuje se upotreba multivitaminskih sirupa, propolisa , omega 3, ehinecee , matičnog mleča… Neke revnosne mame već duže vreme pripremaju svoje dete za sezonu prehlada i gripa.

Da li je dovoljno da dete uzima multivitamine?

Multivitamini su korisni kod nedostatka vitamina u ishrani. Uglavnom ih daju deci kao neku vrstu osiguranja, tj. ako slučajno nisu dobili dovoljno vitamina iz šargarepe, spanaća... ili baš ne vole da jedu voće i povrće, da to dobiju iz multivitaminskog sirupa. Pri tome se često zaboravi važnost minerala, posebno cinka za imunitet. Kompleksi multivitamina i multiminerala dakle, treba da obezbede organizmu ono što mu eventualno nedostaje. Kod pravilne, kombinovane ishrane organizam dobija dovoljno hranljivih materija iz hrane. A pošto to često nije slučaj usled brzog tempa života, onda se multivitamini i multiminerali prizivaju u pomoć, jer na kraju krajeva bolje da organizam dobije vitamine i minerale i iz sirupa, nego nikako.

Koji vitamin C je najbolji?

Vitamin C je jedno od najpoznatijih sredstava za borbu protiv prehlade i gripa. Dnevne potrebe za vitaminom C kreću se od 30mg za decu, do 60mg za odrasle. Ipak, u bolesti organizmu treba mnogo više antioksidativnog potencijala da popravi ćelije koje virusi oštete. Pa se koristi u mnogo većim dozama 500-1000mg i po 2-3 puta dnevno (neki stručnjaci su preporučivali i višestruko veće doze). Vitamin C "protrči" kroz organizam i brzo se izluči, a usvoji se samo jedan deo kod upotrebe mega doza. Preparati sa postepenim oslobađanjem vitamina C omogućuju da organizam bolje upotrebi ovaj vitamin.

Kolike su dnevne potrebe organizma za cinkom?

Dnevne potrebe organizma za cinkom su za decu do 1. godine 4mg, od 1.-3. godine 5 mg, 4.-10. godine 7mg, od 11.-14. godine 9 mg. Za odrasle: žene 7mg, muškarci 9,5mg. Naravno sve ove vrednosti treba uzeti okvirno, jer svaki organizam ima specifične potrebe usled različite uhranjenosti, postojećih rezervi u organizmu, prisutnih oboljenja... Trudnice i dojilje imaju povećane potrebe za cinkom. Kod nedostatka cinka i stanja izazvanih deficitom cinka uzimaju se znatno veće doze.

Da li samo pčelari imaju pravi propolis i matični mleč, kao što imaju najbolji med?

Pčelari bi trebalo da imaju najkvalitetniji i najmanje razblaženi propolis, ali i komercijalni proizvođači propolisa vode računa o kvalitetu svojih proizvoda. Pastile, tablete, kapi propolisa prisutne na tržištu su se pokazale kao efikasne.

Da li ehinaceu vredi uzimati i ako je počela gripa ili prehlada?

Ehinacea deluje i antibakterijski, antivirusno, protivupalno, pa deluje i ako je počela prehlada ili grip. Kod razvijenih simptoma bolesti se koristi u udarnim dozama. Sprej za grlo sa ehinaceom uništava viruse i bakterije u grlu, a sirup, kapi ili kapsule ehinacee se koriste za povećanje odbrambenih sposobnosti organizma.

U kom obliku je ehinacea najdelotvornija?

Ehinacea je najefikasnija u vidu tečnih ekstrakata (sirupa i kapi), ali ako znate da nećete moći da pijete kapi 3 puta dnevno (što je vrlo teško ako radite, studirate, idete u školu), onda je bolje uzeti i kapsulu sa većom količinom ekstrakta, koja se pije jedanput dnevno.

Koliko dugo ehinacea traba da se uzima?

Ehinacea se uzima ne duže od 6-8 nedelja, ako se koristi u preventivne svrhe, pa se potom pravi pauza. Organizam se ipak ne može beskrajno stimuisati da pojačano stvara odbramene ćelije. Ako se bolest već javila, ehinacea može da se uzima i samo u toku gripa ili prehlade u udarnim dozama.