Kako protumačiti vrednosti masti, holesterola, zasićenih, nezasićenih masnih kiselina na etiketama namirnica?

Deo zabune nastaje, jer holesterol u hrani nije isti onaj holesterol koji zapušava arterije. Ipak, hrana bogata holesterolom može povećati nivo holesterola u krvi. Jetra, centralna laboratorija organizma reguliše nivo holesterola i sintetiše ga po potrebi, pa samo ako jetra ne uradi svoj posao kako treba doći će do povećanja holesterola u krvi zbog povećanog unosa. Kod većine ljudi jetra ipak obavi svoj posao. Ali nekad je problem baš u jetri koja stvara holesterol iako se dovoljno unosi ishranom. U tom slučaju ima previše holesterola u krvi, tj. ima previše LDL- lošeg holesterola. Zasićene masti i trans masti su sledeći veliki činilac koji doprinosi povećanju LDL -lošeg holesterola.

Da li je hrana bez holesterola rešenje?

Danas je moderno da se na etiketama namirnica naglašava da je proizvod bez holesterola. To ima smisla kada je proizvod životinjskog porekla, ali kada je biljnog porekla (ulja, margarini, proizvodi od soje) onda je to čist marketing, jer biljne namirnice inače nemaju holesterola. Meso i jaja su najveći izvori holesterola u našoj ishrani.

Natpis “bez holesterola” može da navede na pomisao da je proizvod zdraviji od konkurentskog, ali se pri tome obično ne obraća pažnja na zasićene masne kiseline i trans masne kiseline, koje takođe doprinose povećanju lošeg holesterola u krvi.

Zabuna o jajima

Da ste pre 10 godina otišli kod nutricioniste zbog povećanog holesterola, dobili biste dijetu bez jaja, jer su jaja smatrana značajnim izvorom holesterola. Danas međutim, jaja više nisu tako omražena. Naime, ustanovilo se da nije samo sadržaj samog holesterola presudan na efekat namirnice na organizam, već mnogo više sadržaj zasićenih, trans masti.

Istraživanja su pokazala da ako se umesto zasićenih masti (masti u čvrstom stanju: životinjska mast, loj, margarin, maslac) ubace nezasićene masti (biljna ulja) postiže se mnogo veći efekat na smanjenje ukupnih masti u krvi.

Sada jaja više nisu na listi namirnica koje treba izbegavati, ako imate povećan holesterol, jer nije dokazana veza između konzumiranja jaja i porasta nivoa masti u krvi.

Zasićene masti i trans masti

Ako gledate etikete namirnica u samousluzi obratite pažnju na sadržaj zasićenih masti, preporuke su da se ne unosi više od 7% dnevnih kalorijskih potreba iz zasićenih masti (na 2000 Kcal to je 140 Kcal iz zasićenih masti). Trans masti povećavaju LDL- loš holesterol, a smanjuju HDL- dobar holesterol. Ako jedete mnogo obrađene hrane, verovatno unosite dosta trans masti u organizam.

Smanjen unos kalorija smanjuje holesterol

Ako smanjite ukupan unos hrane i kalorija, smanjićete i holesterol u krvi, čak i da unosite mnogo više holesterola od dnevnih preporuka. Dakle, sem unosa holesterola, možda je još važnije koliko kalorija ukupno unosite.