Bol u zglobovima i leđima može biti izazvan povredom ligamenata, tetiva, hrskavica, kostiju. Bol se javlja i kod upala zglobova (artritisa) i infekcija, kancera zglobova.

Bol u zglobovima povezan sa artritisom

Artritis znači upala zglobova, ali se često koristi za opis preko 100 reumatskih oboljenja, koji dovode do bola u zglobovima, ukočenosti i oticanja. Ova oboljenja mogu zahvatiti i druge strukture u organizmu, uključujući mišiće, kosti, tetive, ligamente. Dve najpoznatije forme artritisa su osteoartritis i reumatoidni artritis.

Većina oblika artiritisa su povezani sa bolom u zglobovima, koji može biti trenutan, povremeni (akutni) ili stalni (hronični). Hronični bol može biti blag, umeren ili jak, a može trajati nedeljama, mesecima, godinama ili doživotno.

Šta uzrokuje bol u zglobovima?

Bol izaziva: upala sinovijalne membrane, upala tetiva ili ligamenata, povrede, umor. Kombinacija ovih faktora utiče na intenzitet bola. Bol u zglobovima umnogome se razlikuje od osobe do osobe. Intenzitet oticanja zglobova, crvenilo, upala, oštećenja koja su nastala određuju stepen bola. Takođe, kod nekih ljudi bol se javlja čim ustanu iz kreveta ujutru, a kod drugih se javlja posle izvesnog vremena, pri kretanju.

back_pain

Šta je hrskavica?

Zdrava hrskavica je neophodna da bi se očuvala funkcija zglobova. Hrskavica je sunđerasto tkivo koje obavija krajeve kostiju u zglobu. Iako se hrskavica sastoji od 65-80% vode, postoje još tri važne komponente:

  • Kolagen – belančevina vlaknaste strukture koja učestvuje u građi kože, tetiva, kostiju, vezivnog tkiva.
  • Proteoglikani – zajedno sa kolagenom čine osnovu strukture hrskavice, daju joj fleksibilnost. Glukozaminoglikani su jedna od glavnih komponenti hrskavice, a stvaraju se od glukozamina. Jedan od glukozaminoglikana koji ulazi u sastav proteoglikana je i hondroitin sulfat.
  • Hondrociti – ćelije koje se nalaze u hrskavici. Omogućavaju da hrskavice rastu i obnavljaju se. Ipak, ponekad hondrociti stvaraju enzime koji razaraju kolagen i druge belančevine, te dovode do upalnog procesa.