Izaberite stranicu

Tegobe koje se najčešće javljaju u želucu nastaju usled zastoja u varenju hrane, a to su: nadutost, bol i grčevi, mučnina, pritisak u gornjem delu stomaka, gasovi… Kada odete na pregled kod lekara, posle detaljnog pregleda, neće Vam postaviti neku određenu dijagnozu, jer nisu našli nikakve promene na želucu ili crevima. U takvim slučajevima radi se o funkcionalnoj dispepsiji– želudac ne funkcioniše na odgovarajući način i zato se ispoljavaju ovakvi simptomi.

Uzrok funkcionalne dispepsije je najčešće stres, nervoza i napetost, a smatra se da je ovo sindrom koji prati „zapadnu“ civilizaciju tj. ljude koji su sve više izloženi stresu. Smatra se da 30-50% populacije ima neke simptoma u digestivnom traktu.

Ako želudac ne stvara dovoljno enzima za varenje, ako se ne prazni dovoljno brzo, ako je nedovoljna sekrecija žuči ili ako postoji infekcija bakterijom Helicobacter pylori i slični problemi, dolazi do ispoljavanja simptoma nadutosti, osećaja težine u želucu, sitosti već posle par zalogaja, mučnine, bola, grčeva…

U takvim slučajevima koriste se:

  • biljke sa gorkim sastojcima, koje stimulišu varenje: koren lincure, kičica, pelen, hajdučka trava…
  • biljke koje stimulišu stvaranje i sekreciju žuči: list artičoke, koren maslačka, hajdučka trava, rusa…
  • biljke koje opuštaju crevne mišiće i smanjuju nadutost: kim, morač, anis, kamilica…

Kod funkcionalne dispepsije najčešće se primenjuju čajne mešavine koje uključuju kombinaciju biljaka sa gorkim sastojcima, biljke koje stimulišu stvaranje i sekreciju žuči i biljke koje smanjuju napetost crevnih mišića i nadutost. Jedna takva čajna mešavina je i čaj za želudac.