Smanjenje unosa soli (natrijum hlorida) i povećanje unosa kalijuma u ishrani može smanjiti krvni pritisak. Verovatno vam to zvuči kao još jedan od bezbroj saveta za zdrav život, koje je lakše reći nego primeniti. Međutim, ovaj je mnogo lakše primeniti nego što se čini, jer ni ne morate smanjivati unos soli, možete umesto obične kuhinjske soli (natrijum hlorida) koristiti kombinovanu so (kombinacija natrijum- i kalijum- hlorida).

Moderna ishrana koja podrazumeva puno industrijski obrađene hrane vezana je za velik unos natrijuma, jer se u slučajevima mnogih konzervanasa i drugih aditiva pribeglo upravo upotrebi natrijumovih soli. Tako ne unosimo natrijum samo kroz kuhinjsku so, već i razne aditive u namirnicama: konzervans (natrijum-benzoat) u konzerviranim namirnicamakao što su: sokovi, marmelade, zimnica…, sodu bikarbonu, prašak za pecivo (natrijumbikarbonat) u kolačima i pecivima, natrijum-metabisulfit, natrijumove soli nitrata i nitrita u suhomesnatim proizvodima…

Povećan pritisak je bolest Zapadnog sveta

Povećan krvni pritisak je bolest modernog doba, koja tišti 70-80% populacije u Zapadnim zemljama. Istraživači sa Wageningen Univerziteta u Holandiji su pratili unos natrijuma u 21 zemlji uključujući Ameriku, Kinu, Novi Zeland, Nemačku i Holandiju. Ustanovili su da je unos kalijuma od 1.7-3.7 grama dnevno, što je dosta niže od preporučenih optimalnih 4.7 grama dnevno. Pošto je u ishrani zapadnjačkog sveta smanjena potrošnja svežeg voća i povrća, posledica je smanjenje unosa kalijuma. Međutim, da bi bilo efekta na krvni pritisak sem povećanja unosa kalijuma, treba istovremeno i smanjiti unos natrijuma. Smatra se da je unos kuhinjske soli u nekim slučajevima i do 9 ili 12 grama dnevno. A ustanovljeno je da je najveći deo natrijuma u ishrani poreklom iz industrijski prerađene hrane. Studija je objavljena u septembarskom izdanju časopisa Archives of Internal Medicine.

Ako umesto kuhinjske soli upotrebite kombinovanu so, postižete upravo smanjenje unosa natrijuma uz istovremeno povećanje unosa kalijuma. Ako imate povećan pritisak upotrebom kombinovane soli vrlo brzo ćete videti promene u pritisku, bolje ćete se osećati. Važno je napomenuti da je kombinovana so kao što ime kaže kombinacija natrijum-hlorida i kalijum-hlorida, tako da se ne gubi ukus soli. Dakle, ne morate jesti bljutavu, neslanu hranu da bi smanjili pritisak, dovoljno je da pređete na kombinovanu so. Hrana će i dalje biti ukusna, a vi ćete unositi manje soli i samim tim smanjiti pritisak.

Smanjite upotrebu diuretika

Da li znate da jedna grupa lekova, koja služi za izbacivanje vode (diuretici-Lasix, Lometazid, Yurinex, Diunorm), deluje u organizmu upravo tako što izbacuje natrijum i vodu iz organizma? Izbacivanjem vode smanjuje se zapremina telesnih tečnosti, a time i cirkulišuće krvi, pa je manje opterećenje na krvne sudove, tj. manji je krvni pritisak. Ukoliko unosite manje natrijuma, a više kalijuma možete smanjiti potrebu za ovim lekovima. Jedno od neželjenih dejstava ovih lekova je upravo izbacivanje previše kalijuma, pa se osobama koje koriste jake diuretike savetuje unos kalijuma u prašku ili tabletama, a mnogo ukusnije je uneti izgubljeni kalijum iz banana ili paradajza (soka od paradajza tokom zime).

Nije lako odjednom ne soliti hranu, a nije ni to dobro, jer bilo koja krajnost ne valja. Unos soli treba smanjiti, a jednostavan način za to je upravo da pređete na kombinovanu so. Na taj način deo natrijuma iz kuhinjske soli zamenjuje se kalijumom, koji je često nedovoljno zastupljen u našoj ishrani, jer pice, sendviči i druga brza hrana koja se sve više konzumira danas nemaju kalijuma.

Povećan pritisak je bolest savremenog čoveka, a pojava industrijski prerađene hrane sa aditivima (vrlo često u obliku natrijumovih soli), a natrijum povećava pritisak, je sigurno imala velikog uticaja na takvo stanje. Stres ne možete smanjiti tako lako, prestati pušiti je veliki izazov za većinu pušača, kretanje autom ćete teško zameniti za kretanjem peške… ali kuhinjsku so možete jednostavno zameniti kombinovanom solju i tako smanjiti svoj pritisak za nekoliko milimetara živinog stuba.