Da li Vaše dete zbog alergije izostaje iz škole ili ne prisustvuje porodičnim skupovima? Mnoga deca svakodnevno izostaju iz škole i sa drugih aktivnosti zbog alergijskih simptoma.

Sezonske alergije – alergijski rinitis ili polenska kijavica- pogađa sve veći broj dece (a i odraslih). Simptomi kao što su curenje nosa, začepljen nos, svrab u očima, vodeni sekret iz očiju… u velikoj meri ometaju decu i sprečavaju ih u igranju na igralištu, treniranju, porodičnim proslavama… Alergije su hronična oboljenja, pa je za njihov tretman potrebna saradnja roditelja, učitelja, vaspitača, imunologa, alergologa, da dete ne bi ispaštalo u bilo kom pogledu.

Šta izaziva alergije?

Alergijska reakcija se javlja kada imuni sistem reaguje na supstancu koja uobičajeno nije škodljiva. Ako organizam počne da polen trave ili mačiju dlaku doživljava kao pretnju po zdravlje, počinje da se priprema za imuni odgovor. Upravo nepotreban, prejak imuni odgovor protiv bezopasnog “napadača” se ispoljava kroz alergijske simptome. Dakle, organizam stvara antitela (odbrambenu vojsku, specijalce koji su namenjeni da unište baš određenu vrstu napadača) pri čemu dolazi do oslobađanja histamina, koji je odgovoran za alergijske simptome. Lekovi koji se koriste kod alergija sprečavaju dejstvo histamina, pa se nazivaju antihistaminici.

Alergija kod dece i astma

Mnoga deca sa alergijama imaju ispoljenu i astmu izazvanu fizičkim aktivnostima ili alergijsku astmu. Alergijska astma se javlja kada disajni putevi postanu upaljeni kao rezultat kontakta sa različitim alergenima (polen, prašina…) Kod alergijske astme dolazi do zviždanja u grudima, otežanog disanja, stezanja u grudnom košu i kašlja. Ako se ne tretira ovo stanje može biti veoma opasno. Kod astme deca često dobiju pumpice, koje smanjuju upalu brohijalne sluznice i šire bronhije. Ipak, da bi se izlečio uzrok, a ne posledice potrebno je sprovesti imunoterapiju- alergijske injekcije, koje se daju tako da se organizam izlaže sve većim dozama alergena (polen, prašina…) u određenim vremenskim intervalima, da bi na kraju prestao da alergijski reaguje na datu supstancu.

Alergeni u školi

Deca mogu razviti alergiju na različite alergene, a neki od njih su i u školama:

  • Prašina od krede – može izazvati asmatične napade kod dece koja imaju astmu. Ako je dete alergično na prašinu od krede, trebalo bi da sedi dalje od table i da pere ruke svaki put posle pisanja kredom.
  • Grinje – su najveći neprijatelj mnoge alergične dece, jer ih ima svuda i jer ih je teško izbeći.
  • Buđ – može da se pojavi na raznim mestima.
  • Polen – pogotovo u sezoni cvetanja neke biljke na čiji polen je dete alergično, skoro je nemoguće zaštititi se, jer ga ima svuda u vazduhu. Trudite se da prozori u učionici budu zatvoreni i da se koristi klima, po mogućnosti. Na sajtu nspolen.com možete pratiti koncentraciju polena u pojedinim gradovima Srbije i okruženju i voditi svoj lični polen-dnevnik.