Posle jela normalno se podiže nivo glukoze u krvi. Da bi glukoza ušla u tkiva (mozak, mišići, jetra…) neophodan je hormon inzulin. Prisustvo inzulina osigurava da glukoza ulazi u tkiva gde se koristi za dobijanje energije, dok ulaskom u jetru glukoza se skladišti u obliku glikogena.

Šećerna bolest ili diabetes melitus je jedna od najčešćih bolesti u starijoj populaciji. Karakterišu je manjak prirodnog inzulina (hipoinzulinemija) u krvi i s tim povezan povišen nivo glukoze u krvi (hiperglikemija).

Zbog čega je dijabetes opasan?

Dok se koncentracija glukoze u krvi kreće u razumnim granicama (5,5 mmol/ml) ona predstavlja važan i poželjan energent. Visoka koncentracija šećera u krvi dovodi do vezivanje glukoze na receptore za LDL lipoproteine (paketići u kojima se transportuju masti i holesterol), čime se onemogućava njihova razgradnja prirodnim putem. Kao krajnja posledica ovog procesa dolazi do suženja zidova krvnih sudova usled nakupljanja masti i holesterola (ateroskleroza)i do razvoja tromboza.

Posledice nelečene šećerne bolesti su oštećenje i postepeno propadanje bubrega, oštećivanje vida, pojava začepljenja krvnih sudova, ateroskleroza, infarkt. Jedno od prvih delova tela gde dolazi do začepljivanja krvnih sudova su donji ekstremiteti. Zato često dugogodišnji bolesnici koji nisu bili pravovremeno lečeni ostaju bez noge.

Diabetes melitus 1 – karakteriše da organizam potpuno gubi mogućnost proizvodnje inzulina, i neophodno je davati inzulin svakodnevno.
Diabetes melitus 2 – Napada stariju populaciju. Ovde dolazi do smanjene osetljivosti tkiva na inzulin ili ga pankreas nedovoljno luči. Kod ovog oblika DM-a inzulina ima, ali ga nema dovoljno ili ga ima dovoljno ali nije delotvoran. Tada je potrebno prilagoditi ishranu i koristiti oralne antidijabetike.

Diabetes melitus tip 2 se može i ne mora javiti, a to zavisi od spoljašnjih uticaja i načina života (ishrana i telesna aktivnost).

Uzroci nastajanja šećerne bolesti

Nasledni faktor
Diabetes tipa 2 nije nasledan, nasledna je sklonost ka razvoju dijabetesa. Ispoljavanje same bolesti zavisi i od brojnih činilaca koji tokom života utižu na povećanje ili smanjenje rizika za razvoj diabetesa. Stoga se šećerna bolest ne mora javiti kod svakog potomka osobe obolele od dijabetesa.

Diabetes se može javiti kao posledica alkoholizma, hroničnih oboljenja gušterače (pankreasa), različitih endokrinih oboljenja (nadbubrežna žlezda, hipofiza, štitna žlezda), gojaznosti i drugih stanja.
Rizični faktori

Faktori rizika uključuju povećan unos namirnica bogatih ugljenim hidratima (slatkiši, testenine, hleb i peciva), preobilni obroci, gojaznost, klimakterijum kod žena i muškaraca. Savremeni tempo život auključuje povećan nivo stresa koji je takođe faktor rizika.

Dijetetski suplementi koji se preporučuju u regulaciji diabetesa:

 

  • Alfa-lipoinska kiselina (Alphalipoin, Berlithion, Thiogamma) je korisna u slučajevima dijabetesne neuropatije, retinopatije i kardiopatije.Alfa-lipoinska kiselina takođe utiče na ubrzavanje metabolizam glukoze; smanjenje rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, uključujući oksidaciju lošeg (LDL) holesterola i hipertenziju. Ona utiče na ublažavanje bolova, grčeva, utrnulosti i ukočenosti ekstremiteta.
  • Banaba je biljka koja ima svojstva da stimuliše transport glukoze kroz ćel. membranu, i time utiče na smanjenje nivoa glukoze posle obroka.
  • Gimnena je takođe biljka koja ispoljava pozitivne efekte na regulaciju nivoa šećera u krvi.
  • Cink je mikroelement, koji je u malim dozama bitan za pravilno funkcionisanje organizma. Omogućava stvaranje inzulina i time utiče na bolje iskorištavanje ugljenih hidrata. Njegov nedostatak je povezan i sa usporenim zarastanjem rana kod dijabetičara.
  • Hrom povećava osetljivost receptora ćelija za inzulin i omogućava transport šećera iz krvi u ćelije.
  • Koenzim Q10 je antioksidans, koji se najčešće primenjuje za prevenciju komplikacija kardiomiopatije i neuropatije. Snažno utiče na revitalizaciju ćelija srca. Naročito kod pacijenata kod kojih je rizik za razvoj pojave oboljenja srca povećan postojanjem više faktora rizika kao što su: povećan krvni pritisak, dijabetes, virusne infekcije, upotreba alkohola, koenzim Q10 daje odlične rezultate.
  • Vitamini B kompleksa – regulišu metabolizam ugljenih hidrata i funkcionisanje nervnog sistema. Dokazano je da dijabetičari imaju snižen nivo vitamina B6, što može uticati na intoleranciju glukoze ili slabiju regulaciju glikemije (nivoa šećera u krvi).
  • Beta karoten je antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija očnih struktura od degeneracije, koja se javlja usled nastanka dijabetične retinopatije. Iz beta karotena u organizmu nastaje vitamin A, neophodan za vid. Ispitivanja su pokazala da dijabetičari imaju snižen nivo vitamina A u krvi.

Pošto dijabetičari imaju povećane potrebe za antioksidansima, radi prevencije razvoja komplikacija dijabetesa, vitamin E je koristan za poboljšanje cirkulacije u mrežnjači. Vitamin C je takođe moćan anioksidans, koji između ostalog, utiče i na poboljšanje cirkulacije. Magnezijum je potreban za pravilan rad nervnih ćelija, a njegov deficit je povezan sa povećanom rezistencijom na insulin Ekstrakt semena grožđa sadrži antioksidanse neophodne za zaštitu mrežnjače. Dijabetičari imaju povećan rizik za razvoj retinopatije, koja kao krajnji ishod može imati i slepilo.

Biljne mešavine koje utiču na regulaciju nivoa šećera u krvi uključuju: koren vodopije (Cichoria folium), list koprive (Urtica folium), zrele mahune od pasulja (Phaseolum legumen), list kadulje (Salvia folium), delovi borovnice (Myrtillus herba – Absinthus herba), kantarion, breza, zova, hajdučka trava, lincura, kičica, majčina dušica, medveđe uho i dr.

Samokontrola obuhvata program neophodnih mera za kontrolu svoje bolesti između dva kontrolna pregleda kod lekara kod koga se leči.

Samokontrola diabetesa obuhvata:
1. kontrolu telesne težine (BMI < 30, idealno bi bilo BMI<25)
2. prilagođenu ishranu
3. fizičku aktivnost
4. terapiju insulinom ili oralnim antidiabeticima
5. merenje visine šećera u krvi
6. merenje nivoa ketonskih tela u urinu
7. korišćenje odgovarajućih minerala, vitamina i antioksidanasa koji smanjuju rizik za razvoj komplikacija diabetesa