Želudačna sluznica je prirodno obložena slojem sluzi koji je štiti od dejstva jake želudačne kiseline, a koja se luči da bi se varila hrana. U slučaju da dođe do oštećenja ovog sluznog omotača, jaka kiselina oštećuje želudačnu sluznicu. Ako ovo oštećenje organizam ne uspe da sanira ili ako se proširi, dolazi do razvoja upale želudačne sluznice ili gastritisa.

Uzroci

Uzroci za nastanak gastritisa pre svega leže u neadekvatnoj ishrani, prebrzom jelu, izbegavanju kuvanog jela, preobilnim obrocima, konzumiranju velike količine alkohola, upotrebi NSAIL lekova (aspirin, diklofen, brufen), infekcijama Helicobacter pylori i drugim bakterijama, stres, nervoza, unošenje velikih količina alkohola, pušenje, toksini. Gastritis nije specifična bolest, već obuhvata razne upalne procese želudačne sluznice. Gastritis može biti akutni (privremeni) i hronični (dugotrajni), koji se s godinama može širiti u želucu. Ukoliko simptomi gastritisa traju duže od nedelju dana, neophodno je otići na stručni pregled. 

Simptomi

 

gastritis   Simptomi su gorući bol u gornjem delu stomaka i ponekad nadutost, mučnina, povraćanje, gubitak apetita i težine. U nekim slučajevima, gastritis vodi pojavi čira na želucu i povećava rizik za razvoj kancera želuca. Ipak, u većini slučajeva gastritis nije tako ozbiljan i uspešno se leči.

Akutni gastritis se javlja odjednom i izaziva mučninu i osećaj pečenja u gornjem delu stomaka. Nekad se javlja i štucanje, podrigivanje i loš zadah iz usta. Hronični gastritis se razvija postepeno i dovodi do tupog bola i osećaja sitosti posle nekoliko zalogaja ili do gubitka apetita. Mada, kod mnogih ljudi hronični gastritis nema nikakvih simptoma.

Lečenje

U zavisnosti od uzroka koji je doveo do gastritisa mogu se koristiti: kamilica, neven, kantarion za smirenje upalnog procesa. Cvet nevena ima epitelizirajuća svojstva, tj. stimuliše stvaranje novog sloja ćelija i regeneraciju oštećenog tkiva. Kamilica pokazuje protivupalno dejstvo, pa blagotvorno deluje na upaljenu sluznicu želuca, a najčešće se primenjuje u vidu čaja ili ekstrakta.Beli slez i slatki koren se primenjuju kao sluzne materije, koje stvaraju zaštitni sloj na sluznici i sprečavaju iritaciju. Hajdučka trava umiruje upaljenu sluznicu ispoljavajući protivupalno dejstvo, eliminiše bakterije i sprečava razvoj infekcija na sluznici i relaksira mišiće želuca i creva. Mešanjem jednakih delova hajdučke trave i kamilice, a po želji dodavanjem petrovca, kima, nane, lipovog cveta, morača ili kičice dobija se čajna mešavina, koja se može piti tokom dana umesto vode. Primenjuju se i koren iđirota, majčina dušica, pojedinačno ili u kombinacijama sa drugim biljkama koje pokazuju lekovita dejstva. Narodni lek koji se koristi kod gastritisa je i: četiri kašike narendanog peršuna se prelije čašom vrele vode, posle 15 minuta se procedi i pije po malo. Može se koristiti i seme peršuna na isti način, vodenom ekstrakcijom.


Prevencija

Kod pojave gastritisa preporučuje se jesti 5-6 puta dnevno, manje obroke. Najbolje je koristiti barenu ili kuvanu, laganu hranu, bez previše začina, koji bi iritirali sluznicu. Izbegavati masnu hranu i veoma slanu, proizvode od belog brašna i sveže voće (može kuvano voće). Preporučuje se upotreba jogurta i probiotika. Pušenje, alkohol i stres mogu dodatno da pogoršaju stanje gastritisa. Ako dođe do pogoršanja mogu se koristiti supe i čorbe bez masti, pirei od povrća, kašasta hrana. Hleb je tada korisno zameniti dvopekom, koji apsorbuje višak kiseline. Svu hranu koja bi mogla nadražiti osetljivu želudačnu sluznicu treba izbegavati. Preporučuje se ne koristiti: prevruća ili prehladna jela, previše začinjena, nedovoljno usitnjena jela (najbolje pripremati piree i kaše), alkoholna pića, kafu (i bez kofeina). Preporučuje se upotreba nemasnih namirnica (nemasne supe, nemasno meso - kuvano, nemasne ribe - kuvane ili pečene na žaru, nemasni sirevi). Voće i povrće ne treba konzumirati sirovo, već kuvano ili u vidu sokova i pirea. Ako patite od gastritisa izbegavajte žvakanje žvake, jer ona stimuliše lučenje želudačne kiseline koja dodatno iritira sluznicu.