Smatra se da gorušica, žgaravica – ezofagealni refluks, pogađa oko 20% odraslog stanovništva. Gorušica se ispoljava kao osećaj peckanja u želucu koji se postepeno širi kroz jednjak do grla.

Uzroci

Gorušica se javlja kao posledica slabosti mišića koji zatvara donji deo jednjaka, pa deo želudačne kiseline može da dospe u jednjak i da nastane neprijatan osećaj pečenja. Pri prolazu hrane iz jednjaka u želudac ovaj mišić se otvara, a kad nastupi varenje on treba da bude zatvoren i da onemogući vraćanje želudačnog sadržaja. Simptomi gorušice su: žarenje u grudima iza grudne kosti (sat vremena posle obroka), bol u grudima kod saginjanja, osećaj žarenja ili pečenja u grlu (usled pojave vrele, gorke ili slane tečnosti iz želuca), podrigivanje.

Kod dugotrajne gorušice mogu nastati oštećenja sluznice jednjaka, a u najgorim slučajevima može se razviti i kancer. Slabljenju mišića jednjaka doprinose: emocionalna napetost, pušenje, brzo gutanje, nedovoljno žvakanje, ležanje posle jela. U nekim stanjima usled pojačanog pritiska želuca, kao što su prepun želudac, uska odeća, u trudnoći ili usled gojaznosti, takođe dolazi do pojave gorušice. Bol, pečenje i žgaravica obično se osete u roku od sat vremena posle jela.

gorusica

Lečenje

Sigurno najstariji i najpoznatiji lek za gorušicu je soda bikarbona. Za oblaganje iritirane želudačne sluznice koriste se: beli i crni slez, slatki koren, a za umirenje želuca i angelika, kamilica, nana. Kao prirodni antacidi (smanjuju kiselost želudačnog sadržaja), primenjuju se: aloja, lešnik, badem, pržene pšenične klice, šargarepa, banane. Grickanje badema između obroka ili grickanje jedne šargarepe ili banane brzo će smanjiti neprijatan osećaj kiseline. Aromaterapeuti preporučuju upotrebu ulja anđelike. Slatki koren sadrži sluzne materije koje oblažu želudačnu sluznicu i smanjuju iritativno dejstvo kiseline, ali ako imate povećan krvni pritisak nemojte primenjivati sladić duže od šest nedelja. Osim toga sladić ima protivupalno dejstvo, pa sprečava razvoj upala stomačnih sluznica. Šolja čaja od sladića dnevno je, u najvećem broju slučajeva, dovoljno. Mirođija se od davnina koristi za smirivanje digestivnog trakta i kod gorušice. Uzimanje aperitiva pre obroka ima dugu tradiciju, a neki aperitivi (Pelinkovac, Gorki list) su biljni ekstrakti lekovitog bilja koje stimuliše varenje (lincura, pelin, hajdučka trava). Gavez se ranije mnogo koristio zbog svojstava da umiruje digestivni trakt, ali zbog prisustva pirolizidinskih alkaloida, koji u velikim količinama mogu oštetiti jetru, ne preporučuje se dugotrajna upotreba. U narodnoj medicini koriste se mešavine lista gaveza, korena belog sleza i rizoma iđirota kao digestivna formula. Ako sumnjate na upalne procese možete upotrebiti cvet nevena i kantariona, a ako se javlja bol cvet kamilice i list nane za opuštanje muskulature creva.

Antacidni lekovi se primenjuju kod povećane kiselosti želuca (Rupurut, Gelusil lac). Koriste se i H2 blokatori (Ranisan, Ranitidin, Famotidin, Quamatel) i inhibitori protonske pumpe (Controloc, Nexium, Lasoprazol, Lanzul).

Prevencija

Preporučuje se upotreba više alkalne (bazne) hrane, da bi se smanjio sadržaj kiseline i iritacija. Za održanje opšteg dobrog zdravlja neophodno je da se održi ravnoteža između kiselosti i baznosti. Sve više se ustanovljava postojanje veze između pH ravnoteže u organizmu i različitih zdravstvenih tegoba. Ljudski organizam želi da uspostavi ravnotežu, a gorušica je posledica dugog perioda pH (kiselinske) neravnoteže.

  • Kad se pojede previše hrane koja povećava kiselost, želudac ne može svu da je svari u potpunosti.
  • Preporučuje se ne jesti tri sata pre odlaska na spavanje, da bi se sprečilo vraćanje hrane.
  • Generalno se savetuje laka hrana, kašasta, barena, lako svarljiva.
  • Jedite polako, dobro sažvaćite svaki zalogaj, tako ćete skratiti vreme obrade hrane u želucu.
  • Jedite u sedećem ili stojećem položaju, ali ne poluležeći, da se spreči vraćanje želudačnog sadržaja i bar sat vremena posle jela nemojte leći.
  • Pridržavajte se pravila o ishrani koja važe kod povećane kiseline.
  • Ako možete prestanite sa pušenjem, jer ono dodatno pogoršava gorušicu.
  • Ponekad se regulacijom telesne težine, reguliše i problem gorušice. Dodatni kilogrami mogu stvarati povećan pritisak na želudac i tako izazvati vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak.
  • Napetost i stres nekad doprinose stvaranju želudačne kiseline i samim tim mogu pogoršati gorušicu.
  • Ne nosite tesnu odeću koja povećava pritisak na želudac.

Želudačna sluznica je prirodno obložena slojem sluzi koji je štiti od dejstva jake želudačne kiseline, a koja se luči da bi se varila hrana. U slučaju da dođe do oštećenja ovog sluznog omotača, jaka kiselina oštećuje želudačnu sluznicu. Ako ovo oštećenje organizam ne uspe da sanira ili ako se proširi, dolazi do razvoja upale želudačne sluznice ili gastritisa.

 


Prirodni preparati za tretman organa za varenje