Pitanje

GODISTE: 1961

POL: ženski

MOJA DIJAGNOZA JE: hipertenzija vrednost 90/140

TEGOBE TRAJU: 2godine

DOSADASNJIM LECENJEM SAM USPEO DA:

LEKOVI KOJE KORISTIM SU: indapres 2.5.mg

PRIRODNI LEKOVI KOJE KORISTIM SU: yin-kapsule

INTERESUJE ME: Da li mogu da koristim ovu kombinaciju jer sadrži valerijanu ,hmelj i kamilicu? Da li smem da prekinem lekove za pritisak jer ga nemam uvek samo noću i to retko? Da li bi mi ovaj preparat bio dovoljan?

Odgovor

Možete uzimati istovremeno Indapres, kamilicu, valerijanu i hmelj, jer nema interakcija medju njima. Ako je pritisak 90-140mmHg izmeren u periodu kad Vam je pritisak najviši, onda to nije zabrinjavajuće. Sa godinama pritisak se povećava, pa će verovatno tako biti i kod Vas i tada će vam uvoditi dodatne lekove u terapiju. Ipak da biste sada prekinuli uzimanje Indapresa morate se konsultovati sa svojim lekarom.

Možda je najbolje da jedno vreme vodite evidenciju o vrednostima pritiska izmerenim u različitim periodima tokom dana, pa da to odnesete na uvid svom lekaru, da se sam uveri u promene pritiska i prosudi da li je dobro regulisan (samo treba da imate u vidu da je to pritisak nastao pod dejstvom leka, a Vaš pritiska bez leka bi bio za nekoliko mmHg viši).

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.