Srebro je od davnina korišćeno kao moćan antiseptik i antibiotik. Njegova antibiotska, antigljivična i antivirusna svojstva su potvrđena mnogo puta u laboratorijama širom sveta. Potvrđena je efikasnost koloidne srebrne vode protiv 650 vrsta mikroorganizama.

Nedavno je i kod nas, na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu na katedri za mikrobiologiju sprovedeno istraživanje o efikasnosti nano koloidne srebrne vode proizvođača “Maxlab” iz Novog Sada. To je prvi put da je u jednoj naučnoj instituciji u Srbiji potvrđeno antimikrobno dejstvo koloidnog srebra od strane naših stručnjaka. Istraživanja vršena upotrebom nano koloidne srebrne vode maxlab, koncentracije 15ppm (15mg/l) sproveli su dr Siniša Markov i dr Dragoljub Cvetković.

Srebrna voda je efikasna protiv bakterijskih infekcija

Infekcije izazvane stafilokokama (Staphyloccus aureus) često se javljaju na sluznicama disajnih organa, na koži, crevne infekcije – u toku leta upotrebom pokvarene hrane. Stafilokoke mogu biti i uzročnici ozbiljnih upala: pluća (pneumonije), mozga (meningitis), krvi (sepsa) i mnogih drugih organa. Neki sojevi stafilokoka su postali otporni na dejstvo antibiotika, pa lekarima postaje sve teže da pronađu odgovarajuću antimikrobnu terapiju. Takođe je često da se i nakon upotrebljene antimikrobne terapije infekcija ubrzo vraća. Ispitivanjem dejstva nano koloidne srebrne vode maxlab na kolonije stafilokoka u in vitro uslovima ustanovljeno je da su u roku od 20 minuta eliminisane sve kolonije mikroba.

Bakterija koja uobičajeno naseljava čovekov organizam Enterococcus faecalis, ako se prenamnoži može da dovede do infekcije creva ili genitalne regije. Kod veoma oslabljenog imuniteta može da dovede i do sistemskih infekcija. U slučaju otpornosti na antibiotike, koloidna srebrna voda može efikasno da je eliminiše, za šta sada postoje i naučni dokazi iz Srbije.

Istraživanjem sprovedenim na Tehnološkom fakultetu obuhvaćena je i Salmonella typhimurium, koja takođe nije mogla opstati u prisustvu koloidne srebrne vode maxlab. Salmonella je bakterija koja može da dovede do intoksikacije organizma, a sve više je otporna na antibiotsku terapiju.

Srebrna voda eliminiše i gljivice

Srebrna voda deluje i protiv gljivica . U ispitivanju sprovedenom na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, potvrđeno je dejstvo srebrne vode maxlab protiv gljivice Candida albicans. To je uporna gljivica, koja u uslovima oslabljenog imuniteta, viška šećera u krvi i poremećaja pH lako naseli kožu (stopala, nokti) i sluznice (usta, creva, vagina), a može i da se proširi po celom telu. Osobe koje obole od gljivičnih infekcija obično već imaju oslabljen imunitet, pa i posle primene antigljivičnih lekova gljivice se često vraćaju. Posle upotrebe jakih antibiotika dolazi do oštećenja normalne crevne i vaginalne flore, pa se tako stvara plodno tle za razvoj gljivičnih infekcija. Gljivične infekcije su često vrlo uporne i otporne na lekove koji se široko koriste u lekarskoj praksi (Nystatin, Mycoseb, Diflucan), dok je koloidno srebro i dalje efikasno protiv kandide i drugih gljivica. Koloidna srebrna voda može da se primenjuje za unutrašnju i spoljašnju upotrebu (direktno na sluznice i kožu).

Koloidna srebrna voda je poznati antimikrobni agens, koji uspešno može da eliminiše izazivače raznih infekcija, bakterije i gljivice. Sada po prvi put imamo i naučnu potvrdu njenog antibakterijskog i antigljivičnog dejstva od strane naučnika iz Srbije.