Šta je jod?

Jod je mineral koji se javlja u tragovima u organizmu, a neophodan je za normalan rast i razvoj. Oko 70-80% joda se nalazi u štitnoj (tireoidnoj) žlezdi. Jod je elemenat koji je potreban za stvaranje tireoidnih hormona (hormona štitne žlezde) trijodtironina (T3) i tetrajodtironina (T4). Štitna žlezda preuzima jod iz krvi i ugrađuje ga u tireoidne hormone, koji se po potrebi oslobađaju u cirkulaciju. Tireoidni hormoni ispoljavaju svoje dejstvo u ciljnim organima i tkivima organizma. Nedostatak joda dovodi do hipotireoidizma – smanjenog nivoa hormona tireoidne žlezde. Simptomi ovog stanja uključuju umor, povećanje težine, suvu kožu, oseljivost na promene temperature (osećaj hladnoće). Kod odojčadi i dece hipotireoidizam može dovesti do zastoja u fizičkom i mentalnom razvoju.

Klasični znak nedostatka joda je uvećana tireoidna žlezda. Neka stanja hipotireoidizma se karakterišu veoma uvećanom štitnom žlezdom, poznatijom kao gušavost. Da bi se sprečio nedostatak joda u ishrani stanovništva uvedeno je obavezno jodiranje kuhinjske soli i od tada je ovaj problem regulisan u razvijenim zemljama.

jod

Jod se koristi prvenstveno u prevenciji hipotireoidizma, ali se nekad primenjuje i za:

  • Iskašljavanje – jod pomaže oslobađanju sekreta iz grla i disajnih puteva. Primenjuje se u vidu sirupa za kašalj.
  • Fibrocistične promene u dojkama – prema nekim istraživanjima kod nedostatka joda može doći do razvoja fibrocističnih promena u dojkama.
  • Tumor dojki – ishrana bogata jodom povezana je sa smanjenom incidencom pojave tumora dojki. Ipak, neophodna su dodatna istraživanja da bi se povećan unos joda mogao povezati sa smanjenjem rizika za ovaj tumor.
  • Vaginitis – povidon – jod vaginalete se koriste za regulaciju upalnih procesa, kao i kod svraba i sekreta.
  • Rane – jod se često koristi za dezinfekciju rana, a primenjuje se kao rastvor. Masti povidon joda se koriste kod opekotina za smanjenje razvoja infekcija.
  • Radioaktivni jod – se koristi kod pojačane aktivnosti štitne žlezde, koja se naziva tireoidizam.

U kojim namirnicama se nalazi jod?

Najznačajniji izvor joda je jodirana kuhinjska so. Školjke, morska alga kelp i drugi morski organizmi apsorbuju velike količine joda u morima. Beli luk, susam, soja, spanać su takođe, dobri izvori joda.

[ecwid_product id=“73906419″ display=“picture title price“ show_border=0 show_price_on_button=0 version=2]

Koje su preporučene dnevne doze?

Smatra se da su dnevne potrebe za jodom 120-150mcg za odrasle, u trudnoći i laktaciji dnevne potrebe se povećavaju do 200mcg.

Kome su potrebne povećane količine joda?

Smatra se da vegetarijanci i osobe iz čije je ishrane izbačena jodirana so, riba i morski plodovi ne unose dovoljno joda ishranom. Kod hipotireoidizma i gušavosti, koji su uslovljeni nedostatkom joda u organizmu, lekar može preporučiti dodatni unos joda. Fibrocistične promene u dojkama – prema nekim istraživanjima kod nedostatka joda može doći do razvoja ovih promena. Neke namirnice bogate kofeinom i mastima mogu pogoršati stanje napetosti u dojkama pre menstruacije.

[ecwid_product id=“73906474″ display=“picture title price“ show_border=0 show_price_on_button=0 version=2]

Tumor dojki – ishrana bogata jodom je povezana sa smanjenom incidencom pojave ovog tumora. Ipak, neophodna su dodatna istraživanja da bi se povećan unos joda mogao povezati sa smanjenjem rizika za tumor dojke.

U multimineralnim-multivitaminskim preparatima jod je obično u vidu natrijum-jodida ili se primenjuju suplementi na bazi algi bogatih jodom (kelp).

Da li se može uneti previše joda?

Naglo uzimanje velikih količina joda može dovesti do poremećaja u proizvodnji hormona štitne žlezde i hipotireoidizma kod ljudi koji inače imaju normalnu funkciju štitne žlezde. Povećan unos joda takođe povećava rizik za razvoj Hašimotovog sindroma, nekih tumora štitne žlezde i tireotoksikoze. Dodatni unos joda u vidu suplemenata ne preporučuje se u oblastima u kojima zemljište i hrana sadrže dovoljne količine joda.

Sa kojim lekovima ne treba upotrebljavati jod?

Kod upotrebe antitireoidnih lekova (Propiltiouracil, Tiastat), litijuma i varfarina ne treba istovremeno koristiti preparate na bazi joda. Pošto se jod uglavnom primenjuje u vidu kalijum jodida, može potencijalno dovesti i do hiperkalemije, pa se ne preporučuje duža upotreba ni kod istovremene upotrebe sa nekim diureticima i lekovima za pritisak.