Hrana služi pre svega da obezbedi energiju i gradivne materije za organizam. Sem toga, neka hrana ima i svojstva da sprečava nastanak bolesti i utiče na poboljšanje kvaliteta života. Tako je mediteranska ishrana odavno dovedena u vezu sa smanjenim rizikom od oboljenja srca i krvotoka. Neke vrste hrane su dovedene u vezu sa smanjenjem mutacija DNK ili verovatnoćom za nastanak određenih vrsta kancera.

Navedimo samo kao primer da je u domaćem kupusu nađeno oko 50 različitih funkcionalnih molekula, koji štite organizam od nastanka malignih bolesti.

Beli luk – antikancerogeno dejstvo

Beli luk je odavno u narodu poznat kao moćno sredstvo u borbi sa bakterijama, virusima, gljivicama, za razređivanje krvi, za smanjenje krvnog pritiska i masti u krvi… Sada stižu naučni dokazi i o njegovoj efikasnosti u sprečavanju nastanka i razvoja malignih ćelija, tj. ćelija raka.

Beli luk deluje antibakterijski na Helicobacter pylori, te time smanjuje rizik od nastanka raka želuca. Ove bakterije dovode do stvaranja nitrozo jedinjenja, koja su kancerogena. Tako se upotrebom belog luka, smanjuje mogućnost nastanka raka želuca i jednjaka. Preventivno dejstvo je posebno važno kod ljudi koji se hrane sa dosta dimljenog mesa, roštilja i sličnog, jer u dimu ima dosta kancerogenih materija, koje se usvoje u meso. Zato ako već ne mozete da se odreknete pljeskavica, dimljene šunke i drugih mesnih đakonija, obavezno jedite beli ili crni luk sa tim.

Dva čena belog luka dnevno

Kod kancera mokraćne besike beli luk se pokazao kao efikasan stimulator imunih ćelija tzv.”prirodnih ubica”, koje eliminišu maligno mutirane ćelije. Sulfidi iz belog luka smanjuju uticaj prokancerogenih gena i ubrzavaju njihovu inaktivaciju. Beli luk utiče i na inaktivaciju toksičnih supstanci i njihovo lakše izbacivanje iz organizma. Ajoeni, jedna od komponenti belog luka su pokazali sposobnost da stimulišu uništavanje malignih ćelija, te sprečavaju napredovanje i razvoj kancera. Još jedna komponenta belog luka, flavonoidi, sprečavaju nastanak kancera debelog creva.

beliluk

Ako koristite lekove sa belim lukom

Beli luk može da produži vreme krvarenja kod istovremene upotrebe sa lekovima protiv nastanka tromba. Ne treba ga upotrebljavati nekoliko dana pre hirurških intervencija. Ako koristite lekove za smanjenje holesterola, beli luk će dodatno sniziti masnoće u krvi. Tako možete doći u situaciju da su vam potrebne manje doze lekova za smanjenje holesterola. Kad se koriste manje doze lekova manje su šanse za ispoljavanje neželjenih dejstava, manje je opterećenje jetre, koja metaboliše sve lekove, pa je time i ceo organizam manje opterećen lekovima.

Iako beli luk ima neprijatan miris, ispoljava brojna lekovita svojstva pa ga svakako ne treba zanemariti u ishrani. I kod crnog luka su dokazana slična antikancerogena svojstva.