Šta je PMS?

PMS (predmenstrualni sindrom) po mišljenju nekih stručnjaka predstavlja marketinški izmišljenu bolest da bi se prodavali lekovi za nju, po mišljenju drugih je stanje koje može značajno da utiče na kvalitet života žene. Pošto je lučenje i dejstvo hormona na organizam individualno, tako je i ispoljavanje simptoma menstruacije podložno varijacijama. I dok neke žene ne osete da će dobiti menstruaciju, druge prolaze kroz određena stanja kao uvod u menstruaciju. Žene u PMS-u pate od bolova u grudima, promena u raspoloženju, znojenja, palpitacija, vrtoglavica, glavobolja, grčeva, nesanica, umora, depresija, napada plača, agresija. Za prevazilaženje ovih tegoba koriste se: vitamin B6, magnezijum, konopljika. Ovog puta biće više reči o konopljiki, biljki koja ima sposobnost da uspostavlja ravnotežu između proizvodnje estrogena i progesterona.

KONOPLJIKA (Vitex agnus castus) se naziva i drvo čednosti, jer su je koristili monasi za smanjenje seksualnog nagona, zbog uticaja na hormonski status. Koristi se preko 2500 godina za regulaciju menstrualnih poremećaja, a brojna klinička istraživanja potvrđuju ovakvo dejstvo.

Još je Hipokrat u 4. veku pre Hrista opisao dejstvo konopljike. Njen plod se koristio prvenstveno za regulaciju menstruacije i za smanjenje libida kod žena i muškaraca. Ekstrakt ploda konopljike je odobren od strane nemačke komisije E za regulaciju menstrualnog ciklusa, PMS-a i bola u dojkama.

Mnogi menstrualni problemi su povezani sa smanjenom proizvodnjom progesterona u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, koji se naziva i lutealna faza. Usled nedostatka progesterona u ovoj fazi menstrualnog ciklusa dolazi do dominacije estrogena, pa se javlja skraćenje tog perioda ciklusa. Skraćena lutealna faza sa previše estrogena i nedovoljno progesterona dovodi do različitih problema kod žena: obilne menstruacije, prečeste menstruacije ili potpuni izostanak menstruacije. Još jedan hormon, prolaktin (hormon koji utiče na mlečne žlezde) može biti povećan u tom periodu, dovodeći do bola u dojkama, što je karakterističan sindrom PMS-a.

Kako konopljika može pomoći?

Konopljika ne deluje kao biljni estrogen (fitoestrogen), komponente koje se često koriste za regulaciju ženskog reproduktivnog sistema. Konopljika deluje na hipotalamus i hipofizu, male žlezde u mozgu koje kao dirigenti regulišu sve ostale hormone u organizmu. Ona dovodi do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona i indirektno utiče na povećanje stvaranja progesterona i normalizaciju nivoa prolaktina. Kombinacijom efekata koje izaziva konopljika dolazi do uspostavljanja ravnoteže između estrogena i progesterona. Najčešće se koristi kod PMS-a, obilnih i neredovnih menstruacija i slabe laktacije.

Kliničke studije u kojima je korišćen ekstrakt konopljike pokazale su smanjenje glavobolje, oticanja dojki, nadutosti, potrebe za slatkišima, osećaja straha, nervoze, depresije, promena raspoloženja, posle samo jednog meseca upotrebe. Tinktura konopljike, u dnevnoj dozi od 42 kapi je bila prepisana 2447 žena koje su imale ražličite menstrualne poremećaje, uključujući PMS. Na kraju studije 31% pacijentkinja je imalo potpuno smirenje simptoma, a 55% značajno poboljšanje simptoma. Dobra podnošljivost preparata je takođe zapažena, pri dužini tretmana od 5 meseci do 9 godina u nekim slučajevima. Kod samo 2,3% ispitanica su se javila neželjena dejstva i to najčešće: depresija, gastrointestinalne smetnje, glavobolja, dijareja, mučnina, svrab, osip, akne, nesanica, povećanje težine, neredovna menstrualna krvarenja.

Kliničke studije o upotrebi konopljike kod PMS-a pokazuju dejstvo na: glavobolje, napetost u grudima, nadutost, umor, želju za slatkišima, osećaj straha, iziritiranost, depresiju, promene raspoloženja.

Osim kod PMS-a konopljika se koristi i kod simptoma u menopauzi, često se koristi za valunge – napade vrućine koji se javljaju u menopauzi. Primenjuje se kod neplodnosti izazvane poremećajima u lutealnoj fazi (skraćenje post-ovulatornog dela menstrualnog ciklusa), u tom slučaju počinje da daje rezultate posle tri meseca upotrebe.

Konopljika pomaže organizmu u uspostavljanju ravnoteže između estrogena i progesterona, time što stimuliše proizvodnju progesterona. Ukoliko se uzima kontinuirano tokom nekoliko meseci, pomaže u uspostavljanju hormonalne ravnoteže i smanjenju simtoma PMS-a.

U jednoj studiji 100 dojilja je koristilo konopljiku, pri čemu je došlo do značajnog poboljšanja u protoku i oslobađanju mleka u poređenju sa placebom. Konopljika se koristi tradicionalno prvog dana posle porođaja i narednih deset dana, samo ukoliko ima nekih problema sa proizvodnjom mleka.

U malim dozama, 120mg dnevno, stimuliše se proizvodnja prolaktina, dok velike doze 240-480mg smanjuju proizvodnju istog. Različiti oblici i koncentracije preparata konopljike se različito i primenjuju. U slučaju trudnoće treba prestati sa upotrebom konopljike. Obično se uzima u jednoj dnevnoj dozi, odmah ujutru po ustajanju. Konopljika ne daje rezultate odmah, već je potrebno uzimati izvesno vreme da bi se ispoljili efekti.

Prosečno vreme terapije je šest meseci. Vitex ne treba koristiti istovremeno sa kontraceptivima. Ne preporučuje se trudnicama i ženama koje žele da zatrudne, zbog mogućnosti pobačaja. Osobe koje koriste oralne kontraceptive, terapiju nadoknade ženskih polnih hormona ili su trudne treba pre upotrebe konopljike da se konsultuju sa lekarom.