Prekomerno znojenje je pre svega socijalni problem, jer je vrlo neprijatno. Koliko puta ste videli osobu sa mokrom majicom na sebi, koju obliva znoj, pri uobičajenim uslovima temperature i vlažnosti. Ljudi koji se pojačano znoje su stalno mokri, često menjaju majice, jer im je neprijatno da se pojave mokri krugovi ispod pazuha,

često su im dlanovi mokri, pa ih odaju pri običnom rukovanju, lice za čas postane puno grašak znoja, iako stalno kod sebe imaju dovoljno maramica da ga brišu. Stopala su takođe, često mokra, pa to pogoduje razvoju neprijatnih mirisa.

Znojenje je proces kojim organizam pokušava da se rashladi. Kada je spoljna temperatura visoka, u stanijma povišene telesne temperature, u stanima straha i drugim intenzivnim emocijama može da se javi intenzivno znojenje. Pojačano znojenje može biti po celom telu ili samo u određenim regijama (fokalno) najčešće u predelu dlanova, pazuha, stopala…

Posebno u pubertetu sa hormonskim promenama dolazi do pojave pojačanog znojenja, koje može biti vrlo neprijatno.Redovno tuširanje (čak i više puta dnenvo), upotreba antiperspirantnih krema i dezodoranasa, nekada nisu dovoljni, jer se organizam stalno znoji.

Prekomerno znojenje u menopauzi

Prekomerno znojenje je čest problem koji se dešava ženama u menopauzi. Većina žena ima ponekad ovakve navale vrućine ili osećaj naglog preznojavanja, koji nije izazvan fizičkom aktivnošću.

Pojava stalnog prekomernog znojenja uopšte nije prijatna. Nekada u par minuta koliko se obično provede u apoteci, žena koja ima ovaj problem nekoliko puta uzima maramicu da briše znoj sa lica. I to čitave graške znoja, kao da upravo radi neki teški fizički posao.  Možete pomisliti da je ta žena upravo izašla iz saune ili da je intenzivno trenirala, međutim nije, ona je samo u izašla u kupovinu, a problem sa prekomernim znojenjem se stalno javlja.

Uzroci prekomernog znojenja mogu biti i neka druga oboljenja, kao što je hipertireodizam (prekomerno lučenje hormona štitne žlezde), feohromocitom (tumor nadbubrežne žlezde), tumor hipofize, dijabetes, bolesti simpatičkog sistema…

Biljke za regulaciju znojenja

U ovim slučajevima vrlo je korisno uzimati čaj od žalfije. Žalfija ima svojstvo da smanjuje prekomerno znojenje. Treba piti litru čaja od žalfije dnevno, da bi se postiglo efikasno smanjenje znojenja, kod jako izraženog prekomernog znojenja. Kod manje izraženog prekomernog znojenja, dovoljno je i 1-2 šoljice dnevno. Čaj od žalfije koriste i stari i mladi, dakle ne deluje imitirajući hormone koji nedostaju kod žena u menopauzi. Žalfija se može koristiti i za prekomerno znojenje nogu tj. stopala, što je čest slučaj danas, jer se stalno nose patike. Često ulazi u sastav biljnih krema za prekomerno znojenje nogu zajedno sa nekim adstrigentnim biljkama (koje imaju svojstvo da skupljaju pore znojnih žlezda).Ovakvo dejstvo ispoljavaju: list oraha, list dunje, kora hrasta… Često se ovi čajevi  kombinuju sa žalfijom radi regulacije znojenja. Ovakve čajeve moguće je primeniti i spolja, kao kupke za noge, pazuha, dlanove ili druge regije koje se intenzivno znoje.

Evo jedan recept za ispiranje ispod pazuha: mešavinu od tri kašike usitnjene mlade hrastove kore,  2 kašike orahovih listova i 1 kašiku majčine dušice, popariti sa 1dl ključale vode, da odstoji 10minuta. Ovaj čaj se koristi za ispiranje ispod pazuha ujutro i uveče.

Radi smanjenja znojenja koristi se i jabukovo sirće, može da se pije svako jutro po dve kašikice razmućene u čaši vode, ali i da se primenjuje u vidu kupki za delove tela koji se intenzivno znoje.

Nadoknada tečnosti i elektrolita

Znojenjem se gubi velika količina tečnosti i elektrolita, posebno kalijuma. Stoga se preporučuje unos velike količine vode i namirnica bogatih kalijumom, kao što su paradajz, banane, narandže, krompir…Prekomerno znojenje može voditi ka dehidriranju organizma, što je potencijalno vrlo opasno, pa izgubljenu tečnost treba nadoknađivati.