Maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane, koja se smatra jednom od najboljih ishrana u smislu sprečavanja nastanaka bolesti modernog doba (povećan krvni pritisak, povećani trigliceridi, holesterol, gojaznost, dijabetes).

Zašto je zdravo?

Od svih ulja, maslinovo ima najveći sadržaj mononezasićenih masnih kiselina i polifenola -antioksidanasa, koji ispoljavaju protivupalno dejstvo i smanjuju rizik za nastanak tromba. Maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane, za koju je dokazano da produžava život, smanjuje učestalost oboljenja srca i dijabetesa i sprečava gojaznost. Sveže ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži oleokantal, komponentu koja deluje slično Brufenu. Istraživači kažu da ishrana bogata maslinovim uljem ima efekat kao svakodnevno uzimanje malog Aspirina od 100mg (acetilsalicilna kiselina 100mg).

Za šta je najbolje?

Maslinovo ulje možete koristiti za prelive u salatama, na hlebu ili u pripremi mesa, ribe i povrća, prženje, pečenje, čak i pohovanje (koje nutricionisti ne preporučuju).

Kako izabrati maslinovo ulje?

Najbolje je ekstra devičansko maslinovo ulje koje se dobija prvim presovanjem maslina, tako da ima najveću količinu antioksidanasa i najbogatiji ukus. Potražite hladno ceđeno maslinovo ulje.

Najveći proizvođači kvalitetnog maslinovog ulja su Španija, Italija i Grčka, pa ako na etiketi stoji npr. “product of Greece” (grčki proizvod), to je garancija da porizvod potiče iz određene zemlje. Ako ste u prilici izaberite tamno obojene flaše i čuvajte ih u hladnim, mračnim prostorijama, jer svetlost i toplota mogu da izazovu užegnuće ulja.

Maslinovo ulje i srčana oboljenja

Istraživanja pokazuju da maslinovo ulje štiti od srčanih oboljenja tako što smanjuje LDL (loš holesterol), dok istovremeno povećava HDL (dobar holesterol). Maslinovo ulje ima najveći sadržaj oleinske kiseline (mononezasićene masne kiseline) od svih ulja, koja se koriste masovno u ishrani. Dokazano je da štiti od čireva i gastritisa, stimuliše lučenje žuči i pankreasnih hormona, pa doprinosi regulaciji procesa varenja. Kao posledica ovakvog dejstva smanjuju se i šanse za nastanak žučnih kamenaca.

Studije su pokazale da je uzimanje dve kafene kašičice maslinovog ulja tokom nedelju dana smanjilo oksidaciju LDL holesterola i povećalo nivo antioksidanasa u krvi, naročito polifenola. Mada su sve vrste maslinovog ulja dobri izvori mononezasićenih masti, ekstra devičansko maslinovo ulje iz prvog ceđenja maslina, sadrži veće količine antioksidanasa, naročito vitamina E i polifenola, jer je manje obrađeno.

Španski istraživači sugerišu da uključivanje maslinovog ulja u ishranu sprečava nastanak uslova za razvoj raka debelog creva.

Tipovi maslinovog ulja

U zavisnosti od stepena obrade postoje različite vrste maslinovog ulja:

  • Ekstra devičansko – smatra se za najbolje, najmanje je procesirano i podrazumeva ulje od prvog presovanja maslina;
  • Devičansko – od drugog presovanja maslina;
  • Prečišćeno – koje podleže filtraciji;
  • Ekstra lako – prerađuje se u većoj meri i zadržava samo delimično blag ukus masline.

Prirodni preparati za srce i krvne sudove