Kalcijum koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima više doprinosi rastu i jačanju kostiju od kalcijum-karbonata.

Istraživanja su vršena na pacovima, pri čemu je jedna grupa životinja hranjena sa nemasnim mlekom u prahu i imala duže, šire, jače i gušće kosti od grupe kojoj je davan kalcijum-karbonat. Kalcijum-karbonat se najčešće koristi u dodacima ishrani i kao dodatak hrani obogaćenoj kalcijumom.

Ovo je jedna od prvih studija u kojima se poredi kalcijum iz mleka i iz suplemenata. Mnogi proizvođači kažu da ako ne uzimate dovoljno mleka i mlečnih proizvoda treba da koristite suplemente kalcijuma. Međutim, do sada nije bilo studije koja bi poredila upotrebu suplemenata kalcijuma i mleka i mlečnih proizvoda da bi se mogli uporediti njihovi efekti. Podaci iz studije ukazuju da je u dobi između 9 i 18 godina ljudima neophodno 1300mg kalcijuma za optimalan rast kostiju. To je otprilike 4 šoljice mleka ili jogurta. Unos dovoljnih količina kalcijuma u ovom dobu je značajan za pravilan razvoj skeleta, a prilike za popravku nema.

Istraživanje je sprovedeno na 300 pacova, od kojih je polovina dobijala kao izvor kalcijuma mlečne proizvode, a druga polovina kalcijum-karbonat. Posle deset nedelja merene su kosti pacova iz obe grupe i ustanovljeno je da su kosti bile 8% čvršće i duže kod grupe hranjene mlečnim proizvodima. To se može porediti sa decom u periodu rasta i razvoja koja ne dobijaju dovoljno kalcijuma iz mleka.

Čak i pacovi koji su kasnije tokom života dobijali kalcijum-karbonat imali su bolji kvalitet kostiju ako su u detinjstvu izgradili čvrste kosti zahvaljujući upotrebi mleka. Zaključak je da su mleko i mlečni proizvodi najbolji izvor kalcijuma i da se upotrebom mleka kao izvora kalcijuma u detinjstvu grade čvrste kosti, koje su manje podložne nastanku osteoporoze kasnije u životu.

Naučnici smatraju da nije stvar samo u različitoj apsorpciji kalcijuma u organizmu, već da kalcijum iz mleka na neki način utiče i na smanjenu razgradnju kostiju.