Pitanje

Imam mučninu u gornjem djelu stomaka,nije bol samo mučnina,i traje dugo skoro 5 mjeseci. Nekad me navodi da povratim ali većinom to ja sam uradim,natjeram se da povratim. Problem je u tome što se nalazim van svoje države, na privremenom sam radu,i idem kući svakih 5.5 mjeseci. Zanima me da li je to nešto ozbiljno,možda je samo pojačana kiselina ili gastritis,imam dobar apetit sa stolicom nemam problema,istu kilažu imam s tim da je nebitno koliko pojedem istu kilažu držim ni gore ni dole .SVE U SVEMU IMAM JOš NEKIH 25 DANA DO KUćE I PLANIRAM ODMA DA SE JAVIM LJEKARU. Još da navedem uslovi ishrane ovdje su onako sve je smrznuto i mnogo je masno uglavnom ništa nije friško,i voće nije kao voće. Pušač sam već 12 godina.A u ovoj sam zemlji skoro 3 god.Trenutno koristim kapsule pod imenom OMEPRAZOLE za regulaciju kiseline u stomaku i nekakave anti acid tablete sa okusom šumskog voća koje se pijuću u ustima.

Odgovor

Mučnina može da se javi kod gastritisa, ali i kod brojnih drugih oboljenja. U suštini može biti psihičkog i fizičkog porekla. Ako se mučnina smanjuje ili pojačava pod uticajem promene vrste hrane, brzine jedenja, začinjenosti… onda je verovatno fizičkog porekla, što znači da postoji neko oštećenje u služnici želuca koje dovodi do mučnine. Verovatno je pod dejstvom jake hrane, pušenja… došlo do razvoja nekog oštećenja sluznice, jer vam pomažu lekovi koji smanjuju stvaranje kiseline (Omeprazol) i smanjuju kiselost želudačnog sadržaja. Verovatno ste pročitali tekst o mučnini, i o ishrani kod gastritisa, koliko ste u mogućnosti probajte da korigujete ishranu.


I sami verovatno već znate da bi bilo najbolje prestati pušiti. Od čajeva možete koristiti neven, kantarion, nanu, slatki koren (koriste se nekoliko nedelja da se sluznica zaleči). Ako niste u prilici da pravite čajeve neven (Calendula officinalis), kantarion (Hypericum perforatum), nana (Mentha piperita) imaju i u obliku kapi ili kapsula u apotekama. Za trenutno smanjenje mučnine koristi se đumbir i nana.

Obavezno uradite pregled kod gastroenterologa da se snimi želudac i ustanovi uzrok mučnine, jer već dugo traje.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.