Mučnina je neprijatan osećaj koji može prethoditi povraćanju, ali može i da se ne razvije u nagon za povraćanjem. Obično je praćena ubrzanim lupanjem srca, znojenjem i povećanim lučenjem pljuvačke. Mučnina može biti kratkotrajna ili se može javljati u dužem vremenskom periodu, pri čemu onesposobljava čoveka u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Mučnina i povraćanje mogu biti psihološkog ili fizičkog porekla. Može da potiče iz mozga ili organa gornjeg digestivnog trakta.

Uzroci

Mučnina se javlja kod preopterećenja hranom, trovanja hranom ili alkoholom, raznih oboljenja želuca i creva (gorušica, sporo pražnjenje želuca, iritabilna creva). Često mučnina nije simptom nekog stomačnog oboljenja, uzrok može biti i uzimanje nekih lekova, vožnja, trudnoća.

Mučnina prilikom putovanja nastaje kao posledica zabune, usled različito opaženog kretanja i stvarnog kretanja. Centar za ravnotežu, koji se nalazi u srednjem uhu, i vid sarađuju na održavanju ravnoteže, kada se informacije o stvarnom kretanju tela koje oni dobijaju ne poklapaju razvija se mučnina. To se javlja zato što mozak zaključi da jedno od ova dva čula halucinira, pa dalje zaključuje da je došlo do trovanja. Zato mozak šalje naredbe za povraćanje, tj. pražnjenje želuca da bi se izbacili toksini.


Mučnina se javlja i za vreme hemoterapije, radioterapije ili nakon opšte anestezije. Jutarnja mučnina se javlja tokom trudnoće i mada se zove jutarnja, javlja se i u drugim periodima dana, kao skoro uobičajen simptom. Kod nekih trudnica, čak i vitamini koji se uzimaju u trudnoći mogu dovoditi do mučnine. Naročito preparati gvožđa kada se uzimaju na prazan stomak mogu izazvati mučninu.

Međutim, ona može nastati i kao posledica drugih stanja i bolesti: alkoholizam, strah, tumor, bulimija, trovanje hranom, nervoza, vrtoglavica, oboljenja jetre i žučne kese, pankreatitis.

mucnina

Lečenje

Najefikasniji prirodni lek za mučninu je đumbir, a može pomoći i čaj od nane kod blažih oblika. Đumbir ne uspavljuje, pa i vozači smeju da ga koriste, a takođe se primenjuje i kod jutarnje mučnine. Đumbir možete koristiti svež ili sušen, u vidu čaja, tableta, kapsula. Svež đumbir može se naći na pijacama i u prodavnicama zdrave hrane. Da biste sprečili mučninu uzmite 1g đumbira u prahu svaka četiri sata, obično se koristi 2-4g dnevno. Kapi i tečni ekstrakti se uzimaju 1,5-3ml dnevno.Na tržištu postoje lekovi za mučninu, antihistaminici (Dramamine, Dimigal), koji smanjuju mučninu, ali i uspavljuju.

Prevencija

Izbegavajte preterano konzumiranje hrane ili alkoholnih pića, jer to može dovesti do nastanka mučnine.

Ako patite od bolesti vožnje, korisno je naučiti skoncentrisati se na neku tačku ispred sebe. Sedite na prednje sedište u autu ili vozu, da bi oči i uši dobijale iste informacije, i gledajte u daljinu. Pola sata pre putovanja možete uzeti 1g đumbira u prahu.