Oslobodite se stresa i popravite raspoloženje uz  pomoć kava-kave, prirodnog leka za smanjenje stresa, napetosti, nervoze, nesanice. Da se osećate bolje i da funkcionišete bolje!

Kava- kava je narodni lek za anksioznost i nesanicu na pacifičkim ostrvima.Specifična je po tome što smiruje nervnu napetost, a ne dovodi do uspavljivanja,tj.ne smanjuje mentalne sposobnosti,pa ga koriste i studenti,poslovni ljudi, stručnjaci.Nema opasnosti za vozače motornih vozila,obezbedjuje miran san bez propratnih posledica(u vidu mamurluka,loše koncentracije,depresije).Deluje opuštajuće, a da pri tome bistri um i izoštrava mentalne sposobnosti.

Iz korena kava-kave (Piper methysticum) se ekstrahuju kavalaktoni, čiji se standardizovani ekstrakt 30-90% koristi za proizvodnju kapsula. Kava-kava se koristi za poboljšanje raspoloženja, zadovoljstvo i opuštanje. Nekoliko studija je potvrdilo da je kava-kava efikasna u tretmanu anksioznosti, nesanice, nervoze i sličnih stanja.

Efekti ekstrakta kava-kave su blaga sedacija, poboljšano raspoloženje, poboljšanje opažanja i mišljenja. Kao i benzodiazepini i kava-kava deluje opuštajuće na mišiće, anestetički, antikonvulzivno i anksiolitički istraživanja su pokazala da kavalaktoni potenciraju dejstvo GABA, ali ne podižu nivoe dopamina i serotonina. Dugotrajna upotreba kavalaktona ne smanjuje kognitivne sposobnosti, ali je povezana sa povećanjem enzima jetre. Stoga se savetuje pravljenje pauze posle kontinuirane upotrebe od nekoliko nedelja (nakon 4 nedelje upotrebe napraviti pauzu od 2 nedelje).

Kava-kava može delovati na povećanje pažnje i koncentracija, a u većim dozama i blago euforično. Prema jednoj studiji kava-kava i diazepam imaju isto dejstvo na mozak i na sličan način dovode do smirenja uma. Studija iz 2004. je pokazala da za razliku od benzodiazpina, ekstrakt kava-kave dovodi do poboljšanja raspoloženja i povećava kognitivne sposobnosti (budnost, pažnju, koncentraciju). Preliminarna istraživanja ukazuju da kava-kava poboljšava kvalitet sna i skraćuje vreme potrebno da se zaspi.

Interakcije sa lekovima

Kada se koristi kava-kava ne savetuje se istovremena upotreba antikonvulziva, alkohola, benzodiazepina i drugih depresora CNS-a, antipsihotika, levodope.

Kontraindikacije

Oštećenja jetre, hepatitis, ciroza. Istovremeno uzimanje lekova koji dovode do povećanja jetrenih enzima.

Oprez

U slučaju bilo kakvog oštečenja jetre ne savetuje se upotreba kava-kave.

Upotreba: 1 kapsula 1-2 puta dnevno, nakon 4 nedelje napraviti pauzu od 2 nedelje.

Pakovanje:60 kapsula

Proizvodjač:NOW foods