Konzumiranjem do pola čaše vina dnevno očekivani životni vek može da se poveća do pet godina kod muškaraca – pokazuju istraživanja objavljena u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health. Holandski naučnici su došli do ovakvog zaključka ispitujući 1373 slučajno izabrana muškarca, kojima je proveravano zdravlje kardio-vaskularnog sistema i očekivani životni vek od dobi od 50 godina pa nadalje, u periodu od 1960. do 2000. godine. Istraživači su pratili količinu konzumiranog alkohola, vrstu alkoholnog pića i tokom kojeg perioda je piće konzumirano, da bi odredili da li to ima uticaja na zdravlje kardio-vaskularnog sistema i na rizik od smrti usled kardio-vaskularnih oboljenja i drugih uzroka.

Takođe su pratili telesnu težinu i način ishrane, da li su ispitanici pušili, i koliko dugo, i proveravali prisustvo ozbiljnih oboljenja. Tokom 40 godina praćenja 1130 muškaraca je umrlo, a preko polovine smrti je bilo izazvano kardio-vaskularnim bolestima. Procenat muškaraca koji konzumiraju alkohol se povećao sa 45% 1960. na 86% 2000, a procenat konzumenata vina sa 2% na 44% u istom periodu. Istraživači su ustanovili da je dugotrajna upotreba alkoholnih pića svih vrsta do 20g dnevno uticala na produženje očekivanog životnog veka za 2 godine. Očekivani životni vek je bio nešto kraći za one koji su koristili više od 20g dnevno.

Muškarci koji su pili samo vino, i to manje od pola čaše dnevno su imali oko 2,5 godine duži životni vek od onih koji su uzimali pivo, rakiju, a skoro 5 godina duži vek od onih koji uopšte nisu konzumirali alkohol.

Konzumiranje vina je dovedeno u jaku vezu sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja, oboljenja moždanih krvnih sudova i smrtnosti uopšte.

Ovi rezultati su se pokazali nevezano za socioekonomski status, navike u ishrani i stilu života. Ranije su svi ovi faktori dovođeni u vezu sa konzumiranjem vina i poboljšanjem zdravstvenog stanja.