Povraćanje predstavlja snažnu kontrakciju želuca kojom se izbacuje stomačni sadržaj kroz jednjak i usta. Obično je povraćanje simptom ili posledica neke druge bolesti.

Uzroci

Uzroci mogu biti pokvarena hrana ili neko alkoholno piće u slučaju da se povraća nesvarena ili polusvarena hrana. Međutim, ako se povraća i žuč ili stomačne sluzi, ili ako je prisutna krv stomačnog porekla, onda je uzrok neka ozbiljna bolest i neophodan je lekarski pregled.

Deca najčešće povraćaju kod virusnih stomačnih infekcija. Kod odraslih su sledeći slučajevi:

 • trudnoća,
 • unošenje pokvarene hrane,
 • akutno pijanstvo,
 • bolesti vožnje.

Međutim, povraćanje se može javiti i kod drugih oboljenja: pojedine zarazne bolesti, zapaljenje pluća, malarija, razne operacije, stomačne nervoze, akutno zapaljenje slepog creva, migrene, bulimije, srčana oboljenja, čir na želucu, zavezana creva, ukleštena kila, rak želuca, kamen u bubregu, zapaljenje bubrega. Povraćanje može biti posledica hemoterapije ili uzimanja nekih lekova.

vomit

Lečenje

Najveći problem koji izaziva dugotrajno povraćanje je dehidriranje organizma. Ako postoji istovremeno i proliv, dehidriranje će se brže razviti. Osoba koja ima mučninu i nagon za povraćanjem teško usvaja tečnost, ali je korisno davati „na kašičicu“ rastvor elektrolita (minerala koji su bitni za organizam kalijum, natrijum) ili uzimati gutljaj po gutljaj. Tečnosti treba davati po malo, jer bi veća količina tečnosti odjednom mogla dovesti do istezanja želuca i ponovnog stvaranja nagona za povraćanjem. Nekoliko sati po prestanku povraćanja treba polako početi uzimati čvrstu hranu. Najvažnija stvar kod povraćanja je rehidracija:

 • Treba uzimati gutljaj po gutljaj: tečnost – vodu, čajeve, bistre sokove, a kod dece i odraslih kod dužeg povraćanja rastvore elektrolita (Orosal)
 • Izbegavajte mleko i mlečne proizvode, jer mogu pogoršati mučninu i povraćanje.
 • Počnite sa uvođenjem meke i polučvrste hrane (banana, obaren krompir, obaren pirinač, bistra supa).

Kod stomačnih infekcija čaj od kamilice, nane i timijana može da se koristi zbog antiseptičnog dejstva.

U kojim slučajevima obavezno treba posetiti lekara?

 • ako osoba povraća iznova i iznova,
 • ako dete ne može da zadrži unetu tečnost duže od 8 sati,
 • ako odrasla osoba ne može da zadrži unetu tečnost duže od 12 sati,
 • ako je smanjeno uriniranje (kod beba se to može pratiti po količini pelena koje se uobičajeno troše),
 • ako u povraćenom sadržaju ima krvi, sluzi, žuči, izmeta.

Posle saniranja povraćanja korisno je uzeti jogurt (probiotike) radi obnavljanja crevne flore.


Prevencija

Prevencija povraćanja je izbegavanje hrane sumnjivog kvaliteta (hrana pripremana u objektima niske higijene) ili hrane na koju se sumnja da se pokvarila (toplo vreme, neadekvatno čuvanje), kao i umereno konzumiranje alkoholnih pića, jer prevelike doze mogu izazvati povraćanje.

Ako patite od bolesti vožnje, korisno je naučiti skoncentrisati se na neku tačku ispred vas. Sedite na prednje sedište u autu ili vozu, da bi oči i uši dobijale iste informacije, i gledajte u daljinu. Pola sata pre putovanja možete uzeti 1g đumbira u prahu. Takođe i aroma mente, komercijalno zvana pepermint, ublažava nagon za mučninom, pa možete poneti na put pepermint bombone ili udahnuti povremeno etarsko ulje nane.