Napravite plan za prestanak pušenja koji će Vam pomoći jednom zauvek. Uz pomoć plana bićete bolje pripremljeni za izazove koji Vas očekuju u procesu odvikavanja. Ukoliko ste kao i mnogi drugi pušači svesni da treba da prestanete da pušite, jer je pušenje štetno, ali jednostavno ne znate kako da to postignete, pravljenje plana o prestanku pušenja Vam povećava šanse da se okanete cigareta zauvek. Na taj način lakše ćete izaći na kraj sa fizičkim i emocionalnim problemima koji se javljaju kada prestanete da pušite, kao što su zavisnost od nikotina i izražena potreba za cigaretama.

Odlučivanje o prestanku pušenja

Naravno da već znate bezbroj razloga zašto ne treba pušiti. Možda Vas zabrinjavaju zdravstveni problemi koji mogu nastati kao posledica pušenja, društveno negodovanje, trošak ili pritisak od strane bližnjih da ne pušite. Ali, samo sami možete doneti odluku da prestajete sa pušenjem. Možda ćete provesti dosta vremena razmišljajući o tome da treba da prestanete pušiti, pre nego što definitivno odlučite da ostavite cigarete. Ukoliko razmišljate o prestanku pušenja, odlučite se za to i izaberite datum kada prestajete sa pušenjem – Vaš prvi dan bez cigareta – i zatim se pripremajte za njega.

Izbor dana za prestanak pušenja

Izaberite tačno određeni dan u narednih mesec dana, kada ćete prestati da pušite. Nemojte svoj dan za prestanak pušenja zakazati za skori datum, jer se nećete stići spremiti i sprovesti do kraja. Dan za prestanak pušenja izaberite slučajno ili neka to bude datum koji Vam nešto znači.

Priprema za dan kada se prestaje sa pušenjem

Prestati pušiti nije jednostavno, ali planiranje Vam može pomoći da lakše prebrodite nedaće koje su pred Vama. Evo nekoliko koraka za pripremu za prestanak pušenja:

 • Odredite dan kada prestajete sa pušenjem i označite ga crvenom bojom. To je važan dan u Vašem životu, pa se tako i ponašajte.
 • Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom, ukoliko to do sada niste učinili. Potražite savetovanje o prestanku pušenja ili lekove koji Vam mogu pomoći. Na ovaj način možete samo povećati svoje šanse za uspeh. Ukoliko ih kombinujete, efekat je još veći. Postoje lekovi koji pomažu u odvikavanju od pušenja, sprejevi koji stvaraju neprijatan osećaj u ustima kada se puši i nikotinske žvake i flasteri koji nadomešćuju nikotin u organizmu.
 • Kažite svima. Obavestite porodicu, prijatelje i saradnike o danu kada prestajete sa pušenjem. Načinite od njih svoje saveznike, koji će Vam pružiti moralnu podršku u teškim trenucima. Kažite im kako Vam mogu pomoći da lakše ostavite cigarete.
 • Izbacite cigarete iz kuće, auta, kancelarije i svih drugih mesta na kojima ih držite. Nemojte zadržati nijednu paklicu “za svaki slučaj”- možda nećete moći da odolite iskušenju.
 • Razmislite o tome da odete na profesionalno izbeljivanje zuba, što bi Vam poslužilo kao dodatni motiv da ne počnete ponovo sa pušenjem.
 • Obezbedite zamenu. Imajte pri ruci zamene za cigarete u ustima, kao što su žvake bez šećera, tvrde bombone.
 • U društvu je lakše. Nađite nekog ko takođe želi da prestane da puši, u društvu je lakše sve, pa i prestati sa pušenjem. Ukoliko neko iz Vaše okoline puši (porodica, prijatelji, kolege na poslu) nagovorite ih da treba da prestanu i odvikavanje sprovedite zajedno. Na ovaj način moći ćete da budete podrška jedni drugima i da se međusobno motivišete. Raspitajte se da li postoje grupe za odvikavanje pri lokalnim domovima zdravlja ili on-line podrška i savetovanje.
 • Razmislite zašto su Vam raniji pokušaji prestanka pušenja propadali. Ako ste ranije pokušavali da prestanete sa pušenjem, ali Vam nije uspevalo, razmislite sa kojim izazovima ste se suočavali i zašto ste ponovo počeli da pušite. Mnogi ljudi uspeju da prestanu sa pušenjem, ali u trenucima krize ponovo počnu. Razmislite šta možete uraditi drugačije ovaj put u slučaju krize. Na primer, napravite spisak mogućih razloga koji bi Vas isprovocirali da ponovo pušite i napišite kako ćete se suočiti sa njima.

 

Dan kada prestajete sa pušenjem

Dan kada prestajete sa pušenjem može biti emocionalni i fizički izazovan, naročito kad naiđe potreba za cigaretom i nikotinom. Pokušajte sa ovim savetima:

 • Nemojte zapaliti nijednu cigaretu
 • Počnite sa upotrebom zamena za nikotin ako ste odabrali tu strategiju (nikotinske žvake, flasteri)
 • Podsetite se na razloge zašto prestajete sa pušenjem
 • Pijte puno tečnosti (vode, sokova)
 • Budite fizički aktivni
 • Izbegavajte ljude i situacije u kojima ćete imati potrebu da zapalite cigaretu
 • Pridružite se grupi za odvikavanje od pušenja

Ostanite nepušač

Uz pomoć svog plana za odvikavanje od pušenja odredićete resurse koji će Vam pomoći u odvikavanju od pušenja i kada budete prestali da pušite da ne počnete ponovo. Što više resursa imate – podrška porodice i prijatelja, društvo za odvikavanje, nikotinske zamene, lekovi, savetovanje, to su manje šanse da se vratite cigaretama.

Antioksidansi za čišćenje organizma od posledica pušenja