DHEA (dehidroepiandrosteron) je prirodni, cirkulišući hormon i njegova proizvodnja u organizmu se smanjuje sa godinama. Muškarci koriste DHEA kao suplement zbog toga što se smatra da sprečava procese starenja i ima anabolički efekat, jer se u organizmu metaboliše u druge polne hormone koji doprinose očuvanju zdravlja prostate. Povećan unos dijetnih izoflavonoida (soja, brokoli, raž, seme lana, sočivo, luk, praziluk, crvena detelina) je povezan sa smanjenjem rizika od razvoja raka prostate.

Crvena detelina i DHEA

Crvena detelina (Trifolium pretense) je jedan od izvora izoflavonoida, a koristi se kao dodatak ishrani. DHEA i crvena detelina mogu imati hormonski efekat na prostatu, a koriste se preventivno radi sprečavanja nastanka kancera prostate. U skorom izveštaju objavljenom u Cancer Prevention Research, časopisu koji izdaje Američko društvo za borbu protiv kancera, istraživači izveštavaju da se menjanjem nivoa DHEA u ćelijama prostate u laboratorijskim uslovima može pratiti efekat ovog hormona na ćelije prostate.

Američki nacionalni centar za komplementarnu i alternativnu medicinu, pri Nacionalnom institutu za zdravlje, u svojim laboratorijama izučava signaliziranje između ćelija kancera prostate i ćelija u hranljivoj podlozi u laboratoriji, koja omogućava njihov rast. Smatra se da efekti DHEA na tkivo prostate zavise od načina na koji ove ćelije komuniciraju međusobno. Nadalje, smatra se da DHEA može biti potencijalno štetan ako se primeni na upaljeno tkivo ili na rane stadijume kancera, jer ćelije mogu metabolisati DHEA u još potentniji androgen.

Crvena detelina može modifikovati androgene efekte u prostati, ali su potrebna dodatna laboratorijska i klinička istraživanja da bi se ovakvo dejstvo potvrdilo. Manipulisanjem procesima u ćelijama prostate naučnici će moći da razumeju osnovne biološke procese prostate i da izuče mehanizme dejstva na ćelijskom nivou dodataka ishrani koji se koriste u prevenciji raka prostate. Na ovaj način moći će se naučno potvrditi ili osporiti upotreba određenih suplemenata kao preventive, u cilju smanjenja šansi za razvoj kancera.