Pitanje

GODISTE: 1953

MOJA DIJAGNOZA JE: hipertenzija

TEGOBE TRAJU: pre 5 god je pocelo

DOSADASNJIM LECENJEM SAM USPEO DA: delimican

LEKOVI KOJE KORISTIM SU: trenutno koristim prilazid 2×1, erinorm 2×1, presolor 1/2 ujutru

PRIRODNI LEKOVI KOJE KORISTIM SU: –

INTERESUJE ME: Da li je dobra trenutna kombinacija lekova za hipertenziju, posto pritisak cesto skoci i u toku dana?

Odgovor

Terapija za regulaciju krvnog pritiska je vrlo individualna i zavisi od slučaja do slučaja, takođe vremenom pritisak se povećava pa i terapija treba da se menja. Jedno pojedinačno merenje nije validno da se na osnovu toga donose zaključci. Najbolje bi bilo da nekoliko dana zaredom vodite evidenciju o pritisku, mereći uvek u približno isto vreme. Naravno, možete jednom uzeti pa meriti i nekoliko puta u toku dana, da vidite koje su maksimalne vrednsoti pritiska koje se dosegnu.


Ovu evidenciju ponesite kod lekara, kad budete išli na kontrolu i kažite za oscilacije pritiska koje ste primetili, pa će lekar po potrebi korigovati terapiju. Uglavnom je lekarima teško da iz prve pogode adekvatnu terapiju, jer svaki čovek drugačije reaguje na lekove, drugačije ih metaboliše. Pa se nekad terapija menja, dok se ne pronadje kombinacija lekova koja adekvatno reguliše krvni pritisak.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.