Većina dece s vremena na vreme dobije dijareju – proliv. Ako dete pojede neku “sumnjivu” voćku ili hranu koja je bila duže van frižidera, lako može da pokvari stomak. Srećom, ovakvi poremećaji uglavnom brzo prolaze.

Uzroci dijareje

Dijareju (proliv) najčešće izazivaju virusi, bakterije i paraziti. Specifični sojevi bakterija koji dovode do dijareja variraju od regije do regije. Ipak, u kojoj meri će doći do pojave dijareje kod ljudi zavisi pre svega od: sanitetskih uslova, higijene i ekonomskog razvoja stanovništva. U zemljama u razvoju usled loših sanitetskih uslova, može doći do poremećaja crevne flore, ako bakterije kontaminiraju hranu ili pijaću vodu. U razvijenim zemljama, dijareja se dešava usled kontaminiranih izvorišta vode, ličnim kontaktom (u okviru vrtića, škola, porodica…), ili “trovanjem hranom” (u restoranima, fast fud-ovima…) u slučaju kad hrana nije pripremana ili čuvana na odgovarajući način. Uglavnom su infekcije koje dovode do dijareje veoma zarazne. Uglavnom dok god neko ima dijareju može da je prenese na druge.

Infekcije se mogu prenostiti putem:

  • prljavih ruku,
  • kontaminirane hrane ili vode,
  • domaćim životinjama i kućnim ljubimcima.

Sve na čemu klice bakterija mogu da se zadrže postaje prenosnik infekcije, npr. igračke, podloške za presvlačenje dece, kolica, sedaljke… Deca se mogu zaraziti u javnim WC-ima, ako se posle toga ruke dobro ne operu.

Čest uzrok infekcija su i viralne infekcije creva, koje se često nazivaju i “stomačni virus”. U ovom slučaju može se javiti i muka i povraćanje. Virus može da „protrči“ kroz kuću, školu, obdanište. Mada simptomi obično kratko traju, najvažnije je da dete ne dehidrira, obezbedjivanjem dovoljnog unosa tečnosti.

Ako dijareja traje duže od nekoliko dana, obavezno se treba obratiti lekaru, jer može biti znak i nekog drugog oboljenja (alergije na hranu, netolerancije laktoze, celijakije…).

Znaci, simptomi i saniranje

Obično se javljaju grčeviti bolovi praćeni dijarejom, koje ne traje duže od 2-3 dana. Mogu se javiti i: groznica, gubitak apetita, muka, povraćanje, gubitak težine, dehidracija. Kod virusnog gastroenteritisa, kod dece se često prvo javljaju groznica i povraćanje, pa posle dijareja.

Blaga dijareja obično ne predstavlja problem i prolazi u nekoliko dana. Ako dete jede i pije normalno, verovatno je samo došlo do slabe dijareje. Potrebno je odmaranje i puno tečnosti. Za regulaciju narušene crevne flore mogu da se koriste probiotici, koji se prirodno nalaze u jogurtu. U slučaju jačih dijareja, lekar će prepisati odgovarajuću terapiju. Jedna od najvećih briga kod dijareje je nadoknada tečnosti i elektrolita koje telo gubi učestalim, vodenim stolicama, povraćanjem. Da bi se sprečila dehidracija organizma nekad se koriste i tečnosti za nadoknadu elektrolita. Najbolje je izbegavati voće, meso i mesne prerađevine, sladoled i druge lako kvarljive namirnice, dok ne dođe do stabilizacije rada creva.