Uvođenje jedne zdrave navike u vašu ishranu- dodavanje salate skoro svaki dan- može da se vrati višestrukim koristima za organizam.

Da li ste danas pojeli svoju porciju salate?

To je jedan od najlakših i najzdravijih navika, koje treba da steknete. Postoje razne salate, a možete i sami da ih izmišljate po sopstvenom ukusu i nahođenju. Leti je izbor svežeg povrća raznovrstan, a za zimu se uobičajeno priprema zimnica, da organizam ne ostane bez vitamina i vlakana ni tokom zime. Salata se pravi za pet minuta, može biti samo od jedne vrste povrća (paradajz, krastavaci, kupus…) ili mešavina više vrsta povrća i drugih dodataka. Ipak, ne preterujte sa sirom, majonezom, jajima, pavlakom i drugim dodacima, jer oni značajno povećavaju i unos kalorija. Preslane salate se ne savetuju osobama sa povećanim krvnim pritiskom ili ako se voda zadržava u organizmu (otoci).

Salate svi vole da jedu, mogu da se prave slavske i svečarske, salate koje su ceo obrok ili da prosto iseckate ono što vam je pri ruci.
Evo i zdravstvenih razloga zašto treba da ubacite salatu u svoj meni:

1.Salate su bogate vlaknima

Teško je poverovati da nešto što ne možemo da svarimo ima tako dobar efekat na naše zdravlje. Ako jedete hranu bogatu dijetnim vlaknima, doprinećete smanjenju holesterola i regulisati probavu. Takođe, na taj način pre se dobija osećaj sitosti, pa se jede manje i smanjuje unos kalorija.

 FiberSol – za regulaciju probave i mršavljenje – 200 kapsula FiberSol sadrže prirodna rastvorljiva dijetetska vlakna biljnog porekla iz semena indijske bokvice, guar smole i jabučnog pektina.Kada usled nepravilne ishrane dođe do poremećaja u pražnjenju creva i do pojave zatvora, savetuje se dodatni unos dijetnih vlakana, koja u crevima vezuju vodu, bubre, dovode do stvaranja osećaja sitosti i stimulišu pražnjenje. Potrebno je unositi dosta tečnosti sa ovim vlaknima, zbog bubrenja. Redovnim unosom dijetnih vlakana dolazi do regulacije probave na potpuno prirodan način, bez upotrebe hemijskih stimulanasa. Takođe, povećava se osećaj sitosti i smanjuje unos hrane.

FiberSol se koristi kod:

  • problema sa probavom i zatvorom,
  • kod povećanog holesterola i triglicerida,
  • za smanjenje i kontrolu telesne težine,
  • za sprečavanje raka debelog creva.

Upotreba: 3-5 kapsula denvno sa 0,5 litara vode.

Sastav(5 kapsula): smeša dijetetskih vlakana(ljuska bokvice,guar,jabučni pektin)  3,702 mg, vitamin C  100 mg

Pakovanje: 200 kapsula

Proizvođač:Twinlab

2.Jedite salate da obezbedite dnevni unos voća i povrća

Salate su izvrstan način da unesete potrebno voće i povrće u organizam, a da ne morate sebe da terate ili da brojite koliko ste šargarepe, paprike ili krastavaca pojeli tokom dana. Vaš organizam će dobiti moćne antioksidanse (vitamin C, E, likopen, beta karotene…), koji će ga zaštiti od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala (štetnih molekula koji nastaju pod uticajem zagađenja, hemikalija, zračenja…).

Ubacite salatu uz masne obroke i smanji ćete usvajanje masti u crevima. U nekim jelima masti su skrivene npr. jela od mlevenog mesa, ne zaboravite salatu ni u ovom slučaju. Za desert umesto kaloričnih poslastica, uzmite voćnu salatu (po mogućstvu bez preliva, šlaga, pudinga i sl.).

3. Jedite salate da smanjite unos kalorija i budete zadovoljniji

Ako se trudite da omršavite ili održite željenu težinu, dodajte svojim obrocima salatu i efekat neće izostati. Još bolje isprobajte salatu kao predjelo, na taj način brže se postiže osećaj sitosti i smanjuje količina hrane koja se unosi ostalim jelima.

4.Prelijte salatu hladno ceđenim maslinovim uljem

Da biste uneli dobre masti, za promenu probajte da prelijete salatu maslinovim uljem. Na taj način organizam će bolje usvojiti likopen- pigment iz crvenog i narandžastog povrća i lutein iz tamno zelenog povrća.

Praćenjem unosa zaštitnih materija- antioksidanasa iz povrća ustanovljeno je da su oni čija je salata bila prelivena maslinovim uljem usvojili nekoliko puta više antioksidanasa od onih koji su jeli samu salatu bez ulja. Maslinovo ulje je povezano sa poboljšanjem zdravlja srca i krvnih sudova i produženjem životnog veka.