Na pomen peperminta na pamet padaju žvake i bombone sa ovim ukusom. Ali pepermint je mada danas najpoznatiji po svojoj specifičnoj aromi, od davnina korišćen kod raznih stomačnih tegoba. Etarsko ulje ekstrahovano iz nane sadrži brojne komponente, ali najpoznatija je svakako mentol. Istraživanja su pokazala da je pepermint vrlo efikasan u eliminisanju sindroma iritabilnih creva (stomačni bol, grčevi, nadutost, zatvor, proliv…) koji se javlja kod 5-20% populacije.

Jedno od objašnjenja je da mentol blokira kalcijumske kanale, koji utiču na opuštanje mišića u zidovima creva. Neki istraživači smatraju da bi etarsko ulje nane trebalo biti prvo sredstvo u borbi sa sindromom iritabilnih creva. Nana može smanjiti svrab izazvan ubodom insekata, ekcemom i osipom. Čaj od nane se može koristiti i za ispiranje grla (i kod beba koje imaju problema sa gljivicama), smanjenje muke i povraćanja kod trudnica, i kod svih koji žele da izbegnu jače lekove.

Mentol je najpoznatiji sastojak etarskog ulja nane. Mentol izaziva prijatan osećaj hlađenja i smanjuje bolne nadražaje, i tako trenutno otklanja bol i grč u mišićima. I u ustima ima receptora koji reaguju na mentol stoga ovaj sastojak stvara osećaj osveženja u ustima. Mentol se dodaje u paste za zube, tečnosti za ispiranje usta, žvakaće gume, sredstva za korekciju daha, zamene za duvan, pastile za grlo i masti i kremove za umirenje mišićnih bolova. Mentol deluje i protiv virusa, bakterija i gljivica, ali pošto postoje jači antimikrobni agensi obično se ne primenjuje. Najveći broj biljaka sa jakim antimikrobnim dejstvom je upravo iz familije usnatica (žalfija, origano, bosiljak, timijan) kao i nana.

Neki stručnjaci savetuju da se svaki dan sažvaće kašićica svežeg lišća nane ili drugih antimikrobnih biljaka. Prijatan način za uživanje u menti u letnjim mesecima je pravljenje kocki leda sa aromom peperminta. To se radi tako što se listići mente stave u posudu za pravljenje leda i nalije se voda preko njih. Kada voda pređe u čvrsto stanje, ledene kocke su spremene da se dodaju u vodu ili neko drugo piće koje se slaže sa ovom aromom.