Izaberite stranicu

Pod rastućom pretnjom širenja virusa izazivača gripa i prehlada, možda ste razmišljali šta bi moglo da vam pomogne u jačanju imuniteta. Ovih dana to je i najčešće postavljano pitanje u apotekama. Možda već uzimate neke multivitamine, šumeći vitamin C, propolis u kapima ili ehinaceu u kapsulama? U svakom slučaju želite da ojačate svoj imunitet i pripremite se za epidemiju gripa koju stalno najavljuju u medijima. Naročito se bojite za decu, jer znate da su oni posebno osetljivi pošto još nemaju izgrađen imunitet. Detetu dajete multivitaminski sirup ili kombinaciju propolisa, ehinacee, vitamina C i cinka, Todoxin ili nešto slično? I pitate se da li je to dovoljno i kako još možete povećati imunitet?

Šta dati deci za povećanje imuniteta?

I u školama i vrtićima se ovih dana apeluje da deca pojačaju imunitet. Savetuje se upotreba multivitaminskih sirupa, propolisa , omega 3, ehinecee , matičnog mleča… Neke revnosne mame već duže vreme pripremaju svoje dete za sezonu prehlada i gripa.

Da li je dovoljno da dete uzima multivitamine?

Multivitamini su korisni kod nedostatka vitamina u ishrani. Uglavnom ih daju deci kao neku vrstu osiguranja, tj. ako slučajno nisu dobili dovoljno vitamina iz šargarepe, spanaća... ili baš ne vole da jedu voće i povrće, da to dobiju iz multivitaminskog sirupa. Pri tome se često zaboravi važnost minerala, posebno cinka za imunitet. Kompleksi multivitamina i multiminerala dakle, treba da obezbede organizmu ono što mu eventualno nedostaje. Kod pravilne, kombinovane ishrane organizam dobija dovoljno hranljivih materija iz hrane. A pošto to često nije slučaj usled brzog tempa života, onda se multivitamini i multiminerali prizivaju u pomoć, jer na kraju krajeva bolje da organizam dobije vitamine i minerale i iz sirupa, nego nikako.

Koji vitamin C je najbolji?

Vitamin C je jedno od najpoznatijih sredstava za borbu protiv prehlade i gripa. Dnevne potrebe za vitaminom C kreću se od 30mg za decu, do 60mg za odrasle. Ipak, u bolesti organizmu treba mnogo više antioksidativnog potencijala da popravi ćelije koje virusi oštete. Pa se koristi u mnogo većim dozama 500-1000mg i po 2-3 puta dnevno (neki stručnjaci su preporučivali i višestruko veće doze). Vitamin C "protrči" kroz organizam i brzo se izluči, a usvoji se samo jedan deo kod upotrebe mega doza. Preparati sa postepenim oslobađanjem vitamina C omogućuju da organizam bolje upotrebi ovaj vitamin.

Kolike su dnevne potrebe organizma za cinkom?

Dnevne potrebe organizma za cinkom su za decu do 1. godine 4mg, od 1.-3. godine 5 mg, 4.-10. godine 7mg, od 11.-14. godine 9 mg. Za odrasle: žene 7mg, muškarci 9,5mg. Naravno sve ove vrednosti treba uzeti okvirno, jer svaki organizam ima specifične potrebe usled različite uhranjenosti, postojećih rezervi u organizmu, prisutnih oboljenja... Trudnice i dojilje imaju povećane potrebe za cinkom. Kod nedostatka cinka i stanja izazvanih deficitom cinka uzimaju se znatno veće doze.

Da li samo pčelari imaju pravi propolis i matični mleč, kao što imaju najbolji med?

Pčelari bi trebalo da imaju najkvalitetniji i najmanje razblaženi propolis, ali i komercijalni proizvođači propolisa vode računa o kvalitetu svojih proizvoda. Pastile, tablete, kapi propolisa prisutne na tržištu su se pokazale kao efikasne.

Da li ehinaceu vredi uzimati i ako je počela gripa ili prehlada?

Ehinacea deluje i antibakterijski, antivirusno, protivupalno, pa deluje i ako je počela prehlada ili grip. Kod razvijenih simptoma bolesti se koristi u udarnim dozama. Sprej za grlo sa ehinaceom uništava viruse i bakterije u grlu, a sirup, kapi ili kapsule ehinacee se koriste za povećanje odbrambenih sposobnosti organizma.

U kom obliku je ehinacea najdelotvornija?

Ehinacea je najefikasnija u vidu tečnih ekstrakata (sirupa i kapi), ali ako znate da nećete moći da pijete kapi 3 puta dnevno (što je vrlo teško ako radite, studirate, idete u školu), onda je bolje uzeti i kapsulu sa većom količinom ekstrakta, koja se pije jedanput dnevno.

Koliko dugo ehinacea traba da se uzima?

Ehinacea se uzima ne duže od 6-8 nedelja, ako se koristi u preventivne svrhe, pa se potom pravi pauza. Organizam se ipak ne može beskrajno stimuisati da pojačano stvara odbramene ćelije. Ako se bolest već javila, ehinacea može da se uzima i samo u toku gripa ili prehlade u udarnim dozama.

Da li je dobro da dete preventivno uzima ulje ajkuline jetre?

Ulje ajkuline jetre pokazuje jako imunostimulatorno dejstvo, jer sadrži alkilglicerole. Bebe po rođenju dobijaju alkilglicerole iz majčinog mleka, koji ih štite od bakterija i virusa, jer nemaju još razvijen sopstveni imunitet. Smatra se da su ove komponente, alkilgliceroli, odgovorni za povećanje broja odbrambenih ćelija.