Pitanje

GODISTE: 1984

POL: ženski

MOJA DIJAGNOZA JE: Osećam unutrašnje uznemirenje, a onda i strah, gde mi se suše usta i imam blagu nestabilnost. Svesna sam da je to problem pshihičke prirode i da mi se ništa ne može dogoditi ali ne umem u datom momentu da se fokusiram na druge stvari nego samo na te simptome. Inače, oni su vezani za neke totalno bezazlene, glupe situacije. Nastaju iz čista mira, traju najviše 10 min i toliko.

TEGOBE TRAJU: pre 5 godina neosnovani strahovi, pa tek sada ova stanja

DOSADASNJIM LECENJEM SAM USPEO DA: čvrsta volja i želja za kvalitetnijim i boljim životom. Završavanje fakulteta u roku me je izvuklo.

LEKOVI KOJE KORISTIM SU: Persen forte- koristila sam 2-3 nedelje više ne pošto ta stanja nisu česta već periodična. Nekada sam uzimala i bedoksin

PRIRODNI LEKOVI KOJE KORISTIM SU:

INTERESUJE ME: Sta od čajeva bi ste mi preporučili za suzbijanje ovakvih stanja… imate li pored istih vi neku preporuku.

Odgovor

Normalna je pojava da čovek ima strahove, bojazan, a neki ljudi su skloniji preispitivanju, razmišljanju, pa time i uznemirenosti. Pogotovo u periodima povećane napetosti, kao što je ispitni rok. Očekivanja okoline su često prevelika, pa studenti žive pod presijom da ne smeju da padnu ispit, obnove godinu… I sami ste svesni da su te bojazni psihičke prirode, pa im tu treba i tražiti leka. Pokušajte da se vratite u situacije u kojima se dešavaju te epizode sušenje usta, uznemirenost (ispitni rokovi, pojačan stres…), pa da uvidite šta je izazvalo ovakvu reakciju. Teško je osvestiti čovekov nesvesni deo ličnosti, ali pokušajte jer tu negde se krije i odgovor. Pomoć psihologa kome verujete bi verovatno bila korisna.

Pošto već koristite Persen forte (valerijana) po potrebi, on će vam pomoći da se osećate rasterećenije i smirenije. Bedoxin (vitamin B6) i drugi vitamini B grupe mogu biti efikasni u slučaju da postoji njihov nedostatak u organizmu, ali ako se hranite raznovrsno možda već unosite dovoljno B vitamina.

Kantarion se može koristiti za poboljšanje raspoloženja. Ako se odlučite da ga koristite morate voditi računa ako budete uzimali uz to neki lek, jer ima brojne interakcije.

A šta ti misliš o ovom? Imaš li već iskustva sa tim?

Ne moraš biti član facebook-a, da bi mogla/mogao napisati svoje mišljenje. Možeš postovati i anonimno, samo u polja ispod komentara unesi svoje ime ili neko ime (name) i e-mail adresu.