Čim vam dete odraste toliko da ne trpa sve u usta, moćićete početi da ga učite korisnim navikama da izbegne viruse prehlade i gripa. Navike se stiču rano u detinjstvu, a posle se teško menjaju, pa je zato najbolje od starta učiti decu zdravim navikama.

Kad dete usvoji zdrave navike koje sprečavaju širenje virusa gripa i prehlade, uštedećete i sebi i detetu dane provedene u borbi sa prehladicama, temperaturom… Čak i ako ne vidite odmah efekte, učenje zdravih navika će se svakako isplatiti u budućnosti.

Pa, koje navike predškolsko dete realno može da usvoji? Da li može da nauči da kiše u maramicu ili da kašlje u ruku i posle toga opere ruke?

Zdrave navike za decu:

1. Usvajanje rutine

Kada učite dete, fokusirajte se na bitne stvari. Ne možete naučiti malo dete da se čuva zaraženih osoba ili da se ne druži sa decom koja su bolesna. Umesto da im objašnjavate naučite ih u konkretnim primerima kako treba da se ponašaju. Kada detetu ponovite dovoljan broj puta da ne treba da stoji pored nekog ko kašlje, ono će vremenom i usvojiti tu naviku, pa će se vremenom smanjiti i mogućnost za dobijanje bolesti. Ako postignete da dobre navike postanu rutina vašoj deci, biće mnogo lakše jer će ih raditi nesvesno.

2. Pranje ruku

Pranje ruku je najvažnija navika koju dete treba da usvoji. Da bi imalo efekta, moraju usvojiti pranje ruku kao svakodnevnu rutinu. Ruke treba prati kada stignu u vrtić ili školu, pre nego što jedu, posle presvlačenja ili posle upotrebe toaleta, posle igranja, svaki put čim uđu u kuću.

Suština je da ih stalno opominjete da peru ruke, dok to sami ne usvoje kao naviku. Kad uspete u tome, deca će početi automatski da peru ruke, čak će i vas podsećati kad zaboravite. Bitno je i da dobro operu ruke svaki put, upotrebom tople vode i sapuna. Ako koristite gel za pranje bez vode, kada ste napolju ili na putu, neka ga dobro rastrljaju, dok potpuno ne ispari.

Kašljanje u ruku- Mnoga deca nauče da treba da kašlju i kišu u ruku, ali je problem što posle toga klice šire dalje na sve što dotaknu. Zato bi bolje bilo da peru ruke posle kašljanja ili da kašlju u maramicu, koju posle toga bacaju.

Naučite ih primerom- Deca najbolje uče primerom

Kao što svaki roditelj zna, pokušavati da naterate dete da nešto uradi može biti krajnje iscrpljujuće. Pitati ili tražiti ili moliti dete da uradi nešto, često je beznadežno. A dobra strategija je da stimulišete dete da vas imitira. Ponašajte se onako kako želite da se i vaše dete ponaša. Kad dođete s posla ili kada uđete u kuću operite ruke detaljno. Uvek kad kašljete i kijate prekrite usta rukom, pa potom operite ruke ili koristite maramicu, koju posle upotrebe bacite. Deca će to primetiti i vremenom će raditi isto što i vi.

Uslovi koji vladaju u stanu (vlažnost vazduha, provetrenost, temperatura) takođe utiču na mogućnost da se virusi zadrže na sluznicama nosa i usta. Pa je važno da dete (kao i odrasli):

1. Ne dehidrira (pije puno tečnosti)

Verovatno ste već puno puta čuli da je važno da pijete puno tečnosti kada ste bolesni, a važno je i da bi se sprečila bolest. Ako se unosi dovoljno tečnosti, sluznice grla, nosa i respiratornih puteva su adekvatno navlažene, pa je virusima teže da se smeste na njih. Imuni sistem takođe bolje funkcioniše kada je organizam dobro hidriran.

2. Provetrite

Otvorite prozore i provetrite svoj stan redovno tokom dana. Pogotovo ako je neko u kući bolestan, bitno je da se redovno luftira, da bi kontaminirani vazduh izašao napolje.

3. Ne preterujte sa grejanjem

Pregrejane prostorije imaju suv vazduh, a to je odlično okruženje za širenje virusa. A kada se sluznice nosa i grla isuše, virusima je lakše da se zakače na njih. Smanjite temperaturu na termostatu za koji stepen, koristite jonizatore vazduha ili omogućite isparavanje vode (mokri peškiri preko radijatora, voda u tetrapak ambalaži između radijatorskih rebara…).

Važno je i da se deca dobro naspavaju. Istraživanja pokazuju da je dovoljno sna neophodno za optimalan rad imunog sistema. Odraslima treba 6-8 sati sna, deci od 8-10 sati, predškolskoj deci 10 sati, maloj deci 12-13 sati, dok novorođenčad spavaju i po 18 sati dnevno. Ako dete nema naviku da spava poslepodne, neka ide ranije na spavanje.