2009. će ostati zapamćena kao godina kada se svetski lideri nisu uspeli dogovoriti kako da smanje emisiju ugljen-dioksida i spreče dalje zagrevanje naše planete. Kao posledica ovog ne-dogovora, u budućnosti nas čekaju nove klimatske promene, koje će se odraziti na zdravlje svih živih bića, pa i ljudi. Ipak, zbog kratkovidosti političara čist vazduh, nezagađena voda, čitav ozonski omotač i slična zadovoljstva koja su ranijim generacijama bila bogom dana, za neke buduće klince biće samo pusti san.

Pandemija svinjskog gripa je pokazala koliko je veliki uticaj medija. Mediji su savršeno odradili svoj posao širenja panike među ljudima u vezi nepoznate bolesti, čije posledice niko ne može sa sigurnošću da predvidi. Realnu (bez)opasnost ovog virusa će pokazati vreme.

Ove godine je u 50. godini umro Majkl Džekson, pop legenda, usled zloupotrebe lekova. Uzeo je analgetike, anestetike, sedative, nešto je dobio od lekara, a nešto je i sam dodao, neznajući da će na kraju kobno završiti. Neke slavne ličnosti su umrle od raka, glumica Farrah Fawcett, je umrla u 62. godini. Rak pankreasa je odneo život još jednom slavnom glumcu Patrick Swayze-u u 57. godini života. U SAD-u je žena rodila osmorke.

Farmaceutske kuće Glaxo Smith Klein i Merck Sharp su pustile na tržište vakcinu protiv raka grlića materice , koji izaziva HPV- humani papiloma virus. Velike nade se polažu u ovakve poduhvate, koji bi trebalo da spreče širenje i pojavu raka grlića materice, koji intenzivno napreduje poslednjih godina. Za razliku od ove vakcine, od koje se tek očekuju efekti, vakcina protiv AIDS-a nije dala željene rezultate, nažalost.

Nauka je napredovala na polju poznavanja sinteze proteina, otkrivena je mikro RNK, uticaj enzima telomeraze…

U Sloveniji je razotkrivena afera kako je jedna farmaceutska kuća potkupljivala lekare u Srbiji da stave njihov lek u klinički protokol. Zdravstvena struka je jedna od najzahtevnijih u etičkom i moralnom smislu, ali kapitalizam nagriza i nju.

I na kraju, ostaje nada da će naredni krugovi naše planete oko Sunca (godine) biti zdraviji za nas koji tu pripadamo, te da će moćni ljudi, jednom shvatiti poruku koju nisu hteli da čuju još od Indijanaca (pre nego što su ih istrebili), a koju je jako lepo sročio poglavica Sijetl “Moraćete učiti svoju decu da im je pod nogama pepeo naših dedova. Da bi poštovali zemlju, reći ćete im da je zemlja bogata životom naših predaka. Moraćete da učite vašu decu, isto kao što i mi učimo našu – da nam je zemlja majka. Šta snađe zemlju – snađe i njenu decu. Pljuje li čovek na zemlju – pljuje na sebe samoga. Zemlja ne pripada čoveku – čovek pripada zemlji. To dobro znamo. Sve je u međusobnoj vezi, kao što je porodica krvlju sjedinjena. Sve je povezano.

Ceo tekst poruke poglavice Sijetl