Svi već pričaju o acai berry, akai ili asai bobicama, a mnogi im već predviđaju sudbinu zelene kafe. Čini se da je to najnoviji hit za mršavljenje, podmlađivanje i vitalnost. Ima li u tim akai bobicama zaista nešto toliko korisno? U slučaju da ima, kako to da ranije nije bilo otkriveno? Ili je to samo novi marketinški hit, moda da se pije?

U tradicionalnoj brazilskoj medicini akai je korišćen za dobijanje ulja, koje se smatralo eliksirom za dijareju, a čaj od korena ove biljke koristio se kod žutice, dok je sok od bobica odličan lek u slučaju groznice.

Svetske zvezde već uveliko konzumiraju asai bobice u vidu soka ili kapsula. Opra Vinfri kaže da je ubacivši asai u svoju ishranu smršala 20kg tokom godinu dana, a to joj nije i najdraži efekat ovih bobica. Naime, tvrdi da su joj asai bobice pomogle u regulaciji hormona štitne žleze sa kojima odavno ima problema. Ni muškarci nisu imuni na akai bobice, pa je tako Bred Pit postao strasni konzument ovog južnoameričkog voća.

Akai ili asai bobice su plod jedne vrste palme koja raste u Srednjoj i Južnoj Americi. Mogli bi ih uporediti sa našim borovnicama, po izgledu, ukusu i boji. Za razliku od borovnice, akai ima nekoliko puta veću antioksidativnu aktivnost, sadrži aminokiseline – 19 vrsta kakvih ima u jajetu, masne kiseline kakvih ima u maslinovom ulju, vlakna koja čine da ovo voće ima nisku energetsku vrednost (malo kalorija), a visoku nutritivnu vrednost (korist u ishrani).

Do nedavno su borovnice smatrane super obrokom zbog svoje antioksidativne aktivnosti. Međutim, akai bobice imaju 7 puta jaču antioksidativnu aktivnost od borovnica. Dosad već mnogi ljudi znaju koliko su omega masne kiseline bitne za zdravlje. Ovo brazilsko voće osim izuzetno jake antioksidativne strukture, nudi organizmu i omega masne kiseline i mononezasićene masne kiseline.

Asai bobice sadrže i vitamine B1, B2, B3, E i A, pa predstavljaju i značajan izvor vitamina. Osim vitamina, akai sadrži i minerale: magnezijum , kalcijum, bakar, cink, kalijum.

U 100g asai bobica ima 45g vlakana, što je zaista specifično, jer nijedna druga voćka nije tako bogata vlaknima. Ako je suditi po sastavu, nije ni čudo što su acai berry dobile nazive „super hrana“, „božiji plod“, „energetska bomba“. Asai bobice definitivno mogu sprečiti razvoj hroničnih oboljenja srca, krvnih sudova, dijabetesa, jer imaju izuzetno jaku antioksidativnu aktivnost, pa se često može čuti da podmlađuju. Ako se koriste u dovoljnim količinama verovatno će imati efekta i na kožu, pa će to podmlađivanje biti i golim okom vidljivo. Od skoro ulje akai bobica koriste i u kozmetičkim preparatima upravo radi sprečavanja starenja kože.

Trenutno nam asai bobice reklamiraju (prodaju) pre svega kao pomoć pri mršavljenju, ali treba imati na umu da se u ovakve proizvode uglavnom dodaju drugi sastojci koji doprinose gubitku kilograma, npr. guarana (ubrzava metaboličke procese, sagorevanje masti, pospešuje izlučivanje tečnosti), sena ili drugi laksativni agensi (radi regulacije probave). Zahvaljujući brojnim pozitivnim efektima asai bobica, danas nam ih prodaju kao eliksir mladosti, sredstvo za mršavljenje ili za vraćanje vitalnosti. U zagađenom svetu kakav je naš, pod uticajem toliko štetnih materija, ovakva antioksidativna bomba svakako može biti od pomoći organizmu.

Dakle, što se nauke tiče za sad postoje najbolja opravdanja za upotrebu asai bobica u zaštiti organizma od oksidativnog stresa. Naime, asai bobice imaju više antioksidanasa nego svoji najblilži rođaci borovnica, kupina, grožđe. Neki naučnici čak misle da još nisu izolovani svi antioksdansi iz akai bobica, tj. da njihove najmoćnije antioksidanse još nismo detektovali.