Od Avive Rom, doktor medicine, babica, herbalista

Dok zapadna medicina ima svoje mesto u lečenju kada je to potrebno, jer naravno da sam zahvalna što sam lekar koji može prepisati lekove, kada je to potrebno. Prečesto se pretpostavlja da su lekovi jedini način da se reše problemi sa štitnom žlezdom. Kada je reč o Hašimotovom sindromu i hipotireoidizmu, prava doza pravog leka može napraviti potpunu promenu u tome kako se žena oseća! Ali stvar sa ovim lekovima je takva, da oni iako obezbeđuju nedostajući element – hormone štitne žlezde- oni ne rade ništa da ishrane, izleče ili stimulišu zdravlje štitne žlezde. Tu stupaju na scenu suplementi za štitnu žlezdu.

Štitna žlezda zahteva odgovarajuće vitamine i minerale da bi optimalno funkcionisala. Šta više, odgovarajući suplementi mogu napraviti potpunu razliku u zdravlju tkiva štitne žlezde.

Suplementi za štitnu žlezdu – pravi izbor može napraviti potpunu razliku

Moguće je za mnoge žene da poboljšaju nivo hormona štitne žlezde i smanje antitela na štitnu žlezdu bez upotrebe lekova, ili čak i ako ste pod terapijom da se nivo lekova smanji. Ja sam lično videla slučajeve pacijenata kojima su se antitela spustila sa preko 1000 na 40 – skoro normalno- i potreba za lekovima se jako smanjila. Ipak, ima i slučajeva gde je neophodna primena lekova za štitnu žlezdu, koje ja takođe prepisujem u svojoj medicinskoj praksi. Istraživanja sugerišu da određeni suplementi  – nutrijenti i biljke – mogu smanjiti antitela na štitnu žlezdu, poboljšati nivo slobodnog T3 i slobodnog T4 hormona, i stabilisati TSH- a to su sve marketi da se zdravlje štitne žlezde popravlja.

Bez obzira da li imate Hašimotov sindrom, ne- autoimuni hipotireoidizam ili ste na granici da vam možda treba lek za štitnu, ali nije neophodan i želite pomoći svojoj štitnoj žlezdi pre nego što terapija bude neophodna, u tim slučajevima nekoliko pažljivo odabranih biljaka i nutritivnih suplemenata mogu značajno doprineti  i upravo zato ih i koristim u svojoj medicinskoj praksi. Nova medicina za žene je INTEGRATIVNA, – spaja najbolje od konvencionalne i tradicionalne medicine. I o tome ja pišem u ovom članku.

Suplementi za štitnu žlezdu – Plan za početak

Ova 4 suplementa mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja i funkcionisanju vaše štitne žlezde. Mogu da se uzimaju pojedinačno ili da se kombinuju. Mogu da se koriste i uz terapiju lekovima za hipotireoidizam ili Hašimotov sindrom, ali je važno da se konsultujete sa svojim lekarom koji vam prepisuje terapiju jer ako se zdravlje štitne žlezde popravi trebaće vam manje lekova, što je dobra stvar – ali morate pratiti stanje.

Obično je moj “početni plan” kombinacija selen, mioinozitol i ashwaganda. U svojoj medicinskoj praksi uvek proveravam nivo vitamin D kod mojih pacijenata, pa ako nije optimalan (nivo u krvi između 50 – 80) dodajem i vitamin D.

Generalno, preporučujem da se krene sa “početnim planom” bar 3 meseca, ili čak nekad i 6 meseci i onda korištenje suplemenata za štitnu dok god se funkcija štitne žlezde značajno ne popravi. Možete bilo kad dodati i druge suplemente da bi imali veći efekta, ali često je dovoljno ova osnovna 3 ili 4 suplementa, da se postigne dobar efekat.

Najbolji suplementi za zdravlje i funkciju štitne žlezde

U nekim slučajevima, naročito kod trudnica i mladih mama, ili kod žena sa velikim laboratorijskim odstupanjima od normale i sa značajnim simptomima oboljenja štitne žlezde, terapija hormonima štitne žlezde je neophodna (Euthyrox, Letrox…)- ali to nije loše. U međuvremenu, sve žene sa problemima štitne žlezde bez obzira da li imaju terapiju lekovima ili ne, treba da rade na uklanjanju “glavnih uzroka” i da podržavaju zdravlje štitne žlezde prirodnim strategijama i suplementima.

U opisu ispod za svaki suplement je navedeno da li je bezbedan za upotrebu u trudnoći i dojenju.

1. Vitamin D3

Studije pokazuju da su nivoi vitamina D3 niži kod ljudi koji imaju hipotireidizam. Pošto je vitamin D3 neophodan za proizvodnju tireoidnih hormona i pošto je važan imuno modulator koji je uključen u stotine fizioloških procesa u telu – uključujući izgradnju kostiju, regulaciju šećera u krvi, energiju – važno je imati optimalan nivo vitamina D3 između 50-80 ng/mL.U nekim slučajevima, vitamin D je nedostajuća karika kada je žena već na suplementaciji tireoidnim hormonima, ali joj se doza menja ili se ne vide rezultati. Pre započinjanja suplementacije vitaminom D optimalno je testirati nivo vitamin D, ali ako iz bilo kog razloga ne možete, standardna početna doza je 2000 jedinica na dan za odrasle osobe.

Doziranje: vitamin D3 2000-4000 jedinica na dan, u zavisnosti od nivoa u serumu, najbolje bi bilo ponovo proveriti vitamin D3 posle 6 nedelja uzimanja suplemenata da se ustanovi da li doza optimalna. Bezbedan tokom trudnoće i dojenja.  

2. Selen

U telu se selen prevodi u moćni antioksidans glutation, koji štiti štitnu žlezdu od upala i oksidativnog stresa. Nekoliko studija je pokazalo da suplementacija selena može sniziti TPO antitela.

Selen je neophodan i za prevođenje T4 (neaktivna forma tireoidnog hormona) u T3 (aktivna forma) i dokazano je da smanjuje rizik za razvoj hipotireoidizma posle porođaja kod žena koje su pozitivne na TPO antitela pre i za vreme trudnoće. Može se započeti tokom trudnoće i nastaviti posle porođaja da se smanji rizik.

Izvori selena iz hrane su odličan izbor, ali to nije dovoljno da zameni suplementaciju. Brazilski orasi, pečurke, jagnjetina, ćuretina, piletina, jaja su bogati selenom. Napomena: selen može pogoršati stanje štitne žlezde ako postoji i nedostatak joda. Zato je neophodno da znate status joda pre započinjanja selena. Pa po potrebi možete uzimati i suplemente morskih algi kelp, koje se koriste kao izvor joda.  

Dozirnje: 200 mcg/dnevno (nemojte prekoračiti tu dozu), koja je bezbedna za vreme trudnoće i tokom dojenja.

3. Inozitol

Skorašnja istraživanja su otkrila da je kombinacija selena (200 mcg/dnevno) i mioinozitola čak moćnija u snižavanju anti-tireoidnih antitela- i anti- TPO i anti-Tg antitela – a pomaže i u poboljšanju tireoidne funkcije i TSH nivoa – nego sam selen. U jednoj studiji, šest meseci tretmana je bilo potrebno da se vide maksimalni efekti.

U ovoj studiji, učesnici su prijavili i poboljšanje kvaliteta života, što se pripisuje uspehu suplementacije za zdravlje štitne žlezde. Druga studija u kojoj je učestvovalo 168 učesnika, koji su svi imali Hašimotov sindrom i TSH između 3-6 µIU/ml, pokazala je da su učesnici koji su koristili mioinozitol zajedno sa selenom  (u odnosu na one koji su uzimali samo selen) imali značajno smanjenje TSH, TPOAb i TgAb nivoa, kao i poboljšanje tireodnih hormona i uopšteno su se osećali bolje.

Doziranje: 600 mg/dnevno; bezbedno za upotrebu u trudnoći i tokom dojenja. Preporučujem da koristite kombinaciju mioinozitola i selena bar dok god se antitela štitne žlezde ne normalizuju, a ako treba i doživotno.  

4. Ašvaganda

U studijama izvedenim na životinjama, ova Ajurvedska biljka se pokazala uspešnom u smanjenju cirkulišućeg T4 hormona, bez uticaja na T3. Druge studije su pokazale da i su se smanjili i T3 i T4. Ašvaganda bi mogla biti korisna i za jetru, a tu se dešava prevođenje T4 u T3.

Doziranje: Najniža efektivna doza za upotrebu ašvagande, i verovatno najisplativija je 300 – 500 mg. Optimalna doza je 6000 mg na dan, podeljeno u 3 doze po 2000 mg. Ašvaganda je bezbedna tokom dojenja, ali nije bezbedna u trudnoći.

Uvek probajte da utičete na uzroke problema

Važna je primena suplemenata, ali je naravno važno i primeniti holistički, integrativni plan za otklanjanje uzroka problema sa štitnom žlezdom (stres, preopterećnost, nedostatak sna, loša ishrana…). A više o uzrocima Hašimotovog sindroma i o tome kako lečiti saznajte u mojoj knjizi  The Adrenal Thyroid Revolution. Tu se nalaze koraci da vratite kontrolu nad svojim zdravljem.

A ako vam je potrebno više suplemenata pogledajte komplete suplemenata za štitnu žlezdu i uštedite. Kompleti sadrže vitamin D3 2000 IU ili 5000 IU, selen, mioinozitol, ašvagandu, ako vam treba i jod tu je i komplet sa kelpom. Izaberite svoj komplet i utičite na zdravlje štitne žlezde, upotreba suplemenata je višemesečna da bi se postigao efekat na nivo hormona i antitela. Uvek konsultujte svog lekara. Većina endokrinologa danas savetuje selen i vitamin D3, ali mnogi nisu još upoznati sa efektima mioinozitola i ašvagande. Posle nekoliko meseci upotrebe suplemenata, moguće je da će vam lekar sniziti dozu leka koji pijete ili ukinuti terapiju (u blažim slučajevima hipotireoze i Hašimoto tireoidizma), tako da za neke pacijente ne važi da lekove za štitnu morate piti do kraja života. Što pre počnete sa uzimanjem selena i mioinozitola, pre će se usporiti autoimuni proces i dalje oštećenje štitne žlezde (važi za Hašimoto tireoiditis). Zato je bitno da terapiju suplementima počnete na vreme, tj. bolje u početnim stadijumima bolesti nego kad bolest već uznapreduje.