Istraživanja su potvrdila da se zeleni čaj bori protiv malignih promena, srčanih oboljenja, pomaže pri sagoravanju masti, sprečava dijabetes i moždani udar, smanjuje šanse za demenciju. Zeleni čaj je jedan od moćnih antioksidanasa koji se koriste u istočnoj Aziji kao tradicionalni napitak.

Ispitivanja koja su vršena o razlikama u upotrebi zelenog čaja kod Evropljana i Japanaca nisu sasvim relevantna, jer se Japanci i sasvim drugačije hrane od Evropljana. Japanci jedu dosta ribe, soje i pirinča, a poznat je pozitivan efekat masne morske ribe na zdravlje srca i krvnih sudova i soje na žensko zdravlje. Zeleni čaj je vrlo korisna zaštita organizma, ali je samo njegov efekat na zdravlje veoma teško izmeriti, pošto i druge namirnice koje Japanci konzumiraju u značajnoj meri doprinose dobrom zdravlju.

Zeleni čaj sprečava oštećenja ćelija

Antioksidansi zelenog čaja zvani katehini, čiste ćelije od slobodnih radikala koji mogu dovesti do promena u DNK lancu i do mutacija. Slobodni radikali takođe oštećuju zidove krvnih sudova i doprinose razvoju ateroskleroze. Grožđe, bobičavo voće, crveno vino i čokolada, takođe sadrže snažne antioksidanse.

Zeleni čaj sadrži veću količinu katehina, koji se bore protiv slobodnih radikala, od crnog čaja, jer je zeleni manje obrađen. Neki katehini se teško usvajaju u organizmu, pa je pitanje njihove iskoristljivosti iz samog čaja veoma važno.

Zeleni čaj se uspešno bori sa gojaznošću i snižava LDL – loš holesterol

Zeleni čaj, napitak i ekstrakti zelenog čaja su se pokazali efikasni u borbi protiv gojaznosti i povišenog LDL – lošeg holesterola. Na taj način zeleni čaj smanjuje šanse za oštećenja krvnih sudova, srca i nastanak dijabetesa.

Danas se često primenjuje dekofeinizirani ekstrakt zelenog čaja, jer kofein može povećati krvni pritisak. Dekofeinizirani zeleni čaj se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom. Međutim, ukoliko nemate visok krvni pritisak, a želite da smršate korisitite redovno zeleni čaj, jer je dokazano da kofein pomaže pri mršavljenju.

Što više zelenog čaja unosite, veći će biti efekat na mršavljenje i smanjenje lošeg holesterola. Trudite se da popijete 3-5 šoljica zelenog čaja dnevno, a ako Vam se to čini previše uzmite ekstrakt zelenog čaja u kapsulama.

Zeleni čaj protiv celulita

Zeleni čaj je idealan napitak u borbi protiv celulita, pre svega jer sadrži teobromin i kofein, koji oslobađaju masti zarobljene u narandžinoj koži i time omogućavaju njihovo sagorevanje. Osim toga zeleni čaj deluje diuretski, omogućuje izbacivanje suvišne tečnosti koja se takođe akumulira u narandžinoj kori, tj. celulitu. Ukoliko zeleni čaj uzimate uz obrok, smanjićete i usvajanje masti iz hrane. Kofein i zeleni čaj su česti sastojci krema za celulit, upravo jer omogućavaju oslobađanje akumuliranih masti.

Zeleni čaj ima brojna korisna svojstva na organizam, uključujući mršavljenje i smanjenje celulita. Treba da se pije 3-5 šoljica dnevno. Ukoliko ne volite ukus zelenog čaja dodajte limun, mentu ili napravite ledeni čaj. Ako niste raspoloženi ili nemate vremena da pravite čaj, upotrebite ekstrakt zelenog čaja u kapsulama. Obratite pažnju jer nisu sve kapsule zelenog čaja iste, često je u njima samo sprašen list zelenog čaja, a ne ekstrakt. Ekstrakt zelenog čaja je koncentrat najvažnijih aktivnih materija iz njega, pa je njegovo dejstvo mnogo jače nego samog čaja. Upamtite, što više čaja pijete ili što je jači ekstrakt zelenog čaja koji koristite, to će biti veći vidljivi efekti mršavljenja.